Politika

DAN ODLUKE: Spremni za HDZ, u kafani Nikšić, Komšić i Izetbegović

Mnoge bitne stvari u BiH su dogovorene u kafani. Tamo su se danas našli predsjednici tri najveće stranke u F BiH, Bakir Izetbegović SDA, Nermin Nikšić SDP i Željko Komšić iz DF-a. Detalja o razgovorima nema, ali čini se da je ovaj susret unio nervozu u “osmorku” koja je u SDP-u započela  sastanak koji nakon mostarskih susreta najavio predsjednik NIP-a Elmedin Konaković.

Piše: BOGDAN BAUK   (Ljudski.ba)

Osmorka se okupila. Sastanak je BIO iza zatvorenih vrata. Pred sastanak nije bilo raspoloženih za razgovor s novinarima. Poslije informacija da je utvrđena programska platforma koja bi u petak trebala biti potpisana sa HDZ-om. Ranije je to najavio Konaković poslije njegovog susreta sa sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem.

Nije sve tako jednostavno kako u javnosti pokušava predstaviti Konaković. Čović je odmah nakon susreta s njim “poljuljao” uvjerenje da je “osmorka” na pravom putu. U goste mu je stigao Dodik, da li se sreo s Konakovićem možemo samo nagađati. SNSD neće bez HDZ-a, a ni HDZ bez SNSD, poruka je sa sastanka uz najavu da će svoje partnerstvo potvrditi već 1. decembra na konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BIH. 

Time se komplikuje plan “osmorke” da se državna vlast pravi bez Dodika, a prema riječima Komšića ukoliko je za to SDP imat će podršku i DF-a. U tom slučaju ove dvije stranke u RS-u imaju obavezu dogovora sa SDS-om i PDP-om oko izbora delegate u Dom naroda BiH, što nužno ne mora voditi žrtvovanju potpredsjednika SDP-a Vojina Mijatovića i Pokreta za državu koji je njega kandidirao. Bez Dodika u državnoj vlasti se oživljava opozicija u RS-u koju je Dodik potukao do nogu pa bi iz zahvalnosti trebali podržati da Mijatović bude zajednički izbor jer se time Pokretu za državu zatvaraju vrata vlasti u RS-u.

S druge strane ako je Dodik nezaobilazan u državnoj vlasti besmislena je “hajka” SDP-ovih partnera iz Sarajeva na Mijatovića i Pokret za državu. Nakon vijesti da se Nikšić nedavno tajno sastao sa predsjednikom SDA, a danas i javno otvara i druge dileme. Teško je vjerovati da su Nikšić, Komšić i Izetbegović samo razgovarali o potezima u RS-u. Ove tri stranke sa Strankom za BiH imaju dovoljno ruku za stabilnu vlast na svim nivoima, pa čak bez HDZ-a i SNSD-a.

Da stvari nisu crno-bijele vidjelo se danas i prilikom izbora delegate u Dom narod F BiH iz Tuzle. Iako se na prvu čini da je SDA dodatno poljuljana jer je voljom nekog njenog člana aktualna većina ostala bez tri sigurna delegate. U igru se ubacio Asmir Husić iz Stranke za BiH koji će u šešir sa kandidatom SDA.

Iako bi trebao biti zadovoljan Hasić je poručio da će od predsjednika Stranke za BiH Semira Efendića tražiti drugačiji stav oko formiranje Vlade F BiH. Prema Hasićevim riječima nisu ispoštovani dogovori iz Sarajeva, odnosno koalicioni partneri nisu ispoštovali Stranku za BiH. Nije tajna da Hasiću odavno ne bi bilo mrsko biti dio vlasti sa SDA i DF-om u TK koji ako i ima izdaje u redovima SDA i dalje imaju potrebnih 18 ruku za formiranje kantonalne vlade. U tom slučaju SDA s Hasićem ne gubi ništa, a nije tajna ni da su u centrali S BiH zainteresovani da u Vladi F BiH dobiju ministarstva zdravstva i industrije i energetike tako da upravljaju kompletnom vertikalom.Ipak, Efendić je večeras bio taj koji je govorio u ime osmorke.

Na kraju teško je ne osvrnuti se i na istupe generalnog sekretara DF-a Dženana Đonlagića koji tvrdi da kantonalne organizacije ove stranke imaju slobodu odlučivanja o koalicijama. Za više nivoe vlasti DF kako tvrdi Đonlagić čeka da se okonča izbor delegate u Domove naroda. Tako čini se da je sve otvoreno i da ništa nije sigurno. Konaković najavljuje da "osmorka" sa HDZ-om pravi do sada neviđenu stvar u BiH, ali ne treba zaboraviti da NIP ipak ne nosi najveću odgovornost za eventualne posljedice.

Povezani članci