Politika

ČOVIĆEV RUSKI RULET: Gjenero otkriva pozadinu sukoba sa SAD-om

 

Politički analitičar iz Hrvatske Davor Gjenero analizirao je ponašanje predsjednika HDZ -a Dragana Čovića prema projektu južne interkonekcije zbog koje mu prijete sankcije SAD-a.

Zanimljivo je da ponašanje Dragana Čovića, vezano uz južnu interkonekciju BiH na plinski sustav, pomalo naliči na politiku Zorana Milanovića vezano uz izgradnju LNG terminala u Hrvatskoj. Danas je očito da je insistiranjem na izgradnji daleko složenijeg kopnenog terminala tadašnja administracija premijera Milanovića zapravo djelovala u korist ruskog interesa očuvanja plinskog monopola u regiji. Nakon smjene vlasti i uspostavljanja euroatantističke administracije Andreja Plenkovića, projekt fiksnog terminala zamijenjen je projektom jeftinijeg i brže provedivog plutajućeg i završen je na vrijeme, prije velikog energetskog loma koji ne nastupio nakon Putinove invazije na Ukrajinu.

Dvije su mogućnosti zašto Čović insisitranjem na osnivanju novog poduzeća koje bi bilo pod njegovom kontrolom, otežava izgradnju južne interkonekcije: ili mu je cilj blokirati taj vitalni euroatlantski projekt u BiH, ili pokušava ostvariti nesrazmjernu, apsolutnu dobit tim projektom i umjesto ovisnosti o Dodiku i Putinu, BiH dovesti u ovisnost o svom utjecaju. Koji je od dvaju interesa prevladavajući, znat ćemo uskoro, prema strategiji kojom će se Čović povlačiti iz blokade koju je izazvao. Ako mu je interes bio samo povećavanje političke moći, strategija smanjivanja štete će biti brzo osmišljena, a ako je riječ o pokušaju opstrukcije izvlačenja BiH iz energetskih škara u koje su je doveli Putin i Dodik, otpor će biti čvršći. Blinkenovo pismo hrvatskom ministru, pak, svojevrsno je upozorenje hrvatskoj administraciji, kojoj je u izbornoj godini najmanje u interesu ulaženje u sukob s Čovićem, koji je uspostavio poziciju visokog stupnja neovisnosti o Zagrebu.

Čovićeva strategija ipak se čini „prostodušnom”, recimo to vrlo blago. On, naime, niti ne krije da je njegova politika prema južnoj interkonekciji svojevrsno „traženje rente” (rent seeking), dakle manipulacija javnom politikom ili ekonomskim uvjetima kao strategija ostvarivanja nesrazmjernog profita, kazao je Gjenero za „Slobodnu Bosnu“.

Povezani članci