Politika

ČOVIĆEV MINISTAR PRIZNAO: Komšić je u pravu, ali treba to pažljivo analizirati

Ministar pravde BiH Davor Bunoza o mišljenju Venecijanske komisije saznao je, kaže, iz medija.On je za Hrvatski Medijski Servis rekao kako smatra da je potrebno pažljivo analizirati mišljenje Venecijanske komisije o Komšićevom zahtjevu jer, kako napominje, nerijetko se u javnosti iznesu tendeciozni navodi koji ne odgovaraju istini.

-Ipak, ono što mogu naglasiti jeste činjenice da i sada, prema odredbi članka VI. Ustava Bosne i Hercegovine, nije uopće propisana obveza etničke pripadnosti sudaca, nego je samo propisano da četiri člana bira Zastupnički dom Federacije, a dva člana Skupština Republike Srpske. Preostala tri člana bira predsjednik Europskog suda za ljudska prava nakon konsultacija s Predsjedništvom, podsjetio je Bunoza u izjavi za HMS.

Slaže se da profesionalnost i kvalitet mora biti prvi uvjet za izbor suda Ustavnog suda BiH, kao što to i propisuje Ustav BiH, da se radi o pravniku visoko moralnog ugleda, uz nampomenu da etnička pripadnost ni sada, prema ustavu BiH, nije uvijet za izbor sudca Ustavnog suda BiH.

-Moram naglasiti, da kada bi primjenjivali mišljenje Venecijanske komisije, kao što je to navedeno u medijskim člancima, mnoge europske zemlje bi morali mijenjati sastav svog Ustavnog suda, počevši od Belgije, Švicarske i brojnih drugih zemalja, zaključio je ministar pravde BiH Davor Bunoza.

Povezani članci