Politika

ČOVIĆ IZ TUZLE KREĆE U AKCIJU: Na redu je Izborni zakon BiH

Danas je na proširenoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH u Tuzli rečeno da HDZ BiH planira provesti detaljan plan na području Tuzlanskog kantona kako bi se stavilo u fokus djelovanja sredine u kojima su Hrvati manjinski narod. 

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH poručio je da će stranka ojačati kapacitete na tom području.

- Dogovor je da Županijski odbor napravi nekoliko koraka. U suštini to se svodi na to da, središnjica kroz zakonodavnu vlast na entitetskoj razini, vrlo jasno predvidi sve projekte koji se mogu realizirati na ovom prostoru, bez obzira što nemamo svoje načelnike, gradonačelnike i predstavnike u Skupštini. Ima puno onih resora koji su zainteresirani nositelji županijske vlasti gdje naši ljudi predstavnici HDZ-a kao direktori javnih preduzeća mogu djelovati. To je najbolji način, kazao je Čović.

Na pitanje kako misli ojačati stranku čije je glasačko tijelo odavno napustilo prostor Tuzlanskog kantona, predsjednik HDZ-a je odgovorio:

- Želimo poslati poruku onima koji žele ostati ovdje, šta je to možemo učiniti za njih da im bude ugodnije i da se osjećaju kao svoji na svome. Tu HDZ ima odgovornost i narednih mjeseci ćete ovdje viđati ne samo mene, već i ministre, predsjadavajuću Vijeća ministara. Tako da kukakti za onim što ne možemo promijeniti, a to je demografija koja nije problem samo BiH, uzalud je posao. Ja želim promijeniti neke stvari, rekao je Čović.

Čović se osvrnuo na Izborni zakon i aktivnosti koje će uslijediti, a kako bi BiH iskoračila prema pregovorima sa EU.

- Primarni cilj HDZ-a i HNS-a je riješiti legitimno predstavaljanje i u Predsjedništvu BIH i Domovima naroda. Naravno, integritet izbornog procesa je jedanko važan, ne može se niko krivo predstavljati kroz izborni proces, devalvirati proces izbora, bez obzira na koji to način radi. Ima li šta gore od predstavljanja u ime nekog naroda, a taj vas narod nije izabarao? Ja sam uvjeren da ćemo naći rješenje, naglasio je Čović.

Po njegovom mišljenju, napravljeni su određeni iskoraci.

- Ja osobno mislim da je ovaj napredak koji je načinjen u zadnjih pet, šest mjeseci uz stalne uspone i padove koji ga prate svaka dva mjeseca, fenomenalan. Upoređujući sa proteklim godinama, ne upoređejući sa nečim normalnim u svijetu. Mi smo došli i otvorili skoro sve zakone iz ovih 14 uvjeta. Naravno, dva tri se međusobno uvjetuju, Zakon o sudu, zakon koji se tiče stranaca u sudu. Došli smo do Izbornog zakona. Mi nećemo dobiti u konačnici do kraja otvorena vrata pregovaračkog procesa i to nam je jasno. Sada je apsolutno do nas. Kazano nam je da sada lideri imaju da odrade svoj posao. Došli smo do toga da moramo završiti Izborni zakon. Hoćemo li to završiti do kraja 12. mjeseca? Mislim da nam je Evropska komisija dala do trećeg mjeseca rok. Bit ćemo krajnje naivni ako ne iskoristimo, to je poruka svima nama koji se nadmudrujemo oko Izbornog zakona, legitimnosti, Doma naroda. Ima toga puno što moramo uraditi, lokalni izbori su tu, imamo dovoljno prostora da kažemo međunarodnim predstavnicima, posebno Uredu visokog predstavnika da nema razloga da djeluje da mi to trebamo učiniti kroz izmjene Izbornog zakona, kazao je Čović.

Povezani članci