Politika

CIRKUS ZVANI BIH: Rusi likuju, Zapad poentira, a Dodik bi doveo Srbe u Sarajevo

Ugledni novinar Ivica Puljić raspravui u Vijeću sigurnosti UN-a o BiH u najkračem je interpretirao kao dva poena za predsjedavajuću Predsjedništva BiH Željku Cvijanović i ruskog ambasadora, 13 poena za Zapad i Visokog predstravnika, a 0 poena za Bosnu i Hercegovinu. U međuvremenu Milorad Dodik je zaprijetio sa 10.000 Srba pred OHR-om.

Izvještaj o BiH u UN-u pretvorio se u cirkus. Željka Cvijanović je Schmidta nazivala kolonizatorom i despotom. Zemlju koju predstavlja zvala je BIH, nikada u punom nazivu.

Priča se o pismu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića kojim se osporava prisustvo Cvijanović u UN-u. Puljić je na osnovu pitanja zašto u Schmidtov govor nije stavljen među dokumente zaključio da je demantovana tvrdnja lidera SNSD-a o nelegitimnost,i Visokog predstavnika u BIH. Naime u odgovoru je navedeno da Schmidt nije povezan sa UN-om.

S druge strane oceana u RS-u to ne žele čuti. Napriotiv Dodik opet prijeti tvrdeći da pred OHR i američku ambasadu  može dovesti 10.000 Srba da protestvuju, jer za to ima razloga.

Povezani članci