Politika

ČAVARA DIŽE TENZIJE: Spominje izazivanje nemira u BiH

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara komentirao je presudu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu po apelaciji "Kovačević".

Rekao je "da bi svako narušavanje Daytonskog mirovnog sporazuma moglo izazvati nemir u BiH". Čavara je rekao da se u BiH prvenstveno moraju primjenjivati Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH.

"Poštujemo Sud iz Strasbourga koji donosi svoje odluke na osnovu Povelje o ljudskim pravima i opće prihvaćenim deklaracijama, ali mi imamo Daytonski sporazum i Ustav BiH koji prvenstveno moramo primjenjivati, poštujući sve ove deklaracije koje je BiH prihvatila", rekao je Čavara.

Inače, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu po apelaciji Slavena Kovačevića donio je presudu kojom je utvrdio da su njegova prava u kontekstu glasanja za kandidate za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ugrožena.

Najjednostavnije rečeno – kada je riječ o Izbornom zakonu, kojim se tretira izbor članova Predsjedništva i izaslanika u državni dom naroda, Bosna i Hercegovina bi trebala biti jedna izborna jedinica da bi se svima, nevezano u kojem entitetu žive, omogućilo da biraju svoga predstavnika s jedinstvene liste kandidata.

"CRNI" MARINKO

Marinko Čavara, jedan od najbližih suradnika šefa HDZ-a BiH Dragana Čovića, našao se na udaru američkih sankcija. Na listu Ministarstva financija SAD-a dospio je u paketu s Alenom Šeranićem, ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a razlog je što su, kako je pojasnio State Department, “ugrozili stabilnost regije potkopavanjem Daytonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procesa ili institucija”.

Konkretni, pak, Čavarin grijeh je što je od 2019. godine odbijao predložiti suce liste kandidata koje je dostavilo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) radi popune upražnjenih mjesta u sudu. Odbijajući provesti proces predlaganja sudaca, Čavara je blokirao funkcioniranje Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa suda, tijela koje se sastoji od određenog broja i podrazumijeva određeni sastav sudaca Ustavnog suda FBiH, a koje je 2002. formirano u skladu s amandmanima visokog predstavnika na Ustav FBiH.

Čavara je opisan kao odgovoran ili saučesnik u, kako je navedeno, “direktnom ili indirektnom sudjelovanju, kršenju ili djelovanju koje predstavlja opstrukciju ili prijeti provedbi bilo kojeg regionalnog sigurnosnog, mirovnog sporazuma ili sporazuma o suradnji ili o obostranom priznanju, okvirnog sporazuma ili mehanizma koji se odnosi na zapadni Balkan”.

 

 

 

 

Povezani članci