Politika

BURA U TUZLI: Teške optužbe na račun kadrova SDA, na potezu tužilaštvo

Nema operacija na UKC Tuzla, SDA kadar uništi sve što dotakne.

Na UKC Tuzla ukinut je redovni program operacija. Tim povodom reagovao je Jasmin Kadić, predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke u TK.

„Već mjesecima upozoravamo da kadrovi SDA uništavaju UKC Tuzla, zbog čega su životi onkoloških ali i svih drugih teško oboljelih pacijenata na ivici.

Najnoviji primjer je ugrožavanje operativnog programa na UKC Tuzla, te se posljednjih dana operacije vrše samo najhitnijim slučajevima. Uređaj za anesteziju nije u funkciji jer nisu obnovili njegovu verifikaciju.

Prema dostupnim informacijama sa UKC Tuzla, opremu za operiranje imaju još samo za nekoliko dana.

Nedopustivo je da rukovodstvo ove zdravstvene ustanove nije na vrijeme poduzelo potrebne radnje niti upozorilo javnost na situaciju, što implicira da su im fotelje i uhodane šeme na osnovu kojih ostvaruju lične i stranačke interese, važniji od pacijenata bez obzira na Hipokratovu zakletvu.

Podsjećamo i da smo u nekoliko navrata upozoravali da su ingerencije Vlade FBiH, koja je po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti dužna imenovati organe uprave kliničkih centara, nezakonito prebačene na kantonalni nivo. O tome će u narednim danima odlučivati Ustavni sud.

Pozivamo tužilaštva da ispitaju sukob interesa imenovanih rukovodilaca i nesavjestan rad istih u UKC-u Tuzla.“

Povezani članci