Politika

BURA U BRČKOM: SDA ide do kraja uz pomoć Stranke za BiH

Pet mjeseci nakon smjene Eseda Kadrića sa mjesta gradonačelnika, u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine pokrenut je zahtjev za novu smjenu. Sedam poslanika podnijelo je prijedlog za razrješenje gradonačelnika Zijada Nišića zbog, kako su naveli, inertnosti u rješavanju brojnih pitanja.

Proces smjene gradonačelnika Brčko distrikta Zijada Nišića pokrenulo је pet poslanika SDA i dvojica iz Stranke za BiH, kojoj pripada i sam Nišić, a koji su zbog toga isključeni iz stranke.

"Pokazalo se da smo prije 6 mjeseci pogriješili, zato što smo forsirali čovjeka koji ne želi da bude gradonačelnik, njegova nevolja i inertnost su doveli do svega ovoga. Oni razlozi koje smo naveli za smjenu Kadrića, dinamizacija procesa nije se desila i čini mi se da radimo gore nego što je radila SDA", kaže nezavisni poslanik u Skupštini Brčko distrikta BiH Abdulah Ijazović.

"Imamo situaciju da su mnogi kapitalni projekti usporeni, da su usporene inicijative Vlade i samog gradonačelniika, kada su u pitanju zakonska rješenja, štur dnevni red Skupštine je posrijedi i mnogo toga je u Distriktu stalo nakon što se smjena desila", smatra poslanik SDA u Skupštini Brčko distrikta BiH Eldad Mrkaljević.

Aktuelni gradonačelnik odgovara - inicijativa nema uporište u lošem radu, mnogo toga je urađeno.

"U principu, opozicija prešuti ono što je dobro, razglasi što nije dobro. Do prije nekoliko dana oba poslanika su učestvovala u kreiranju politike Brčko distrikta, smatram da su previdjeli da su njihovi rezultati ukomponovani u rezultate vlasti", navodi gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić.

O inicijativi za razrješenje aktuelnog gradonačelnika Brčko distrikta još uvijek se čeka zvaničan stav predstavnika srpskog i hrvatskog naroda. Iz SNSD-a su ranije rekli da će takozvana srpska većina o tome razgovarati nakon odmora i da je važno da svi procesi budu nastavljeni. S druge strane, iz HDZ-a ističu da je situacija specifična te, iako su do sada podržavali prijedloge većine, sada o tome moraju da razmisle i donesu odluku na stranačkim organima. Takođe, nije zanemarljiv ni stav supervizora za Brčko Džonatana Menutija koji je sada zvanično na odmoru u Sjedinjenim Američkim Državama.

Da li će distrikt drugi put za manje od pola godine promijeniti gradonačelnika, znaće se već šestog septembra, kada će se ovaj prijedlog naći pred poslanicima u Skupštini Brčko distrikta. Ukoliko do smjene dođe, novi gradonačelnik mogao bi biti Abdulah Ijazović.

Povezani članci