Politika

BURA NA HRT-u: Marić branila Komšića, saborski zastupnici se ne slažu s njom

Potpredsjednik saborskog Odbora za europske poslove, članovi Odbora Davor Ivo Stier iz HDZ-a i Zvonimir Troskot iz Mosta, te politička analitičarka iz Sarajeva Ivana Marić gostovali su u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" te govore o pregovorima Bosne i Hercegovine i Europske unije. 

 

Europska komisija dala je zeleno svjetlo za početak službenih pregovora s Bosnom i Hercegovinom. 

Ivana Marić je rekla kako je za Bosnu i Hercegovinu ovo vrlo značajno. 

- Stajali smo na mjestu deset godina. Apsolutno nismo ništa radili po pitanju približavanja Europskoj uniji. U skladu s tim, Europska unija držala je vrata zatvorena. Zato je veliko slavlje kod ljudi da smo napokon krenuli. Ovo je više motivacija za političare, a posebno za građane, da se ipak nešto mijenja na bolje, rekla je.   

Istaknula je kako se BiH vrlo odmakla od Daytona i od onog što je trebala biti.

- Stalno je neka politika "netko nekoga mora prevariti", ne postoji dogovor. Ako nešto dogovorite, onda je netko nešto izdao. Ta retorika se kreće. Ali vidimo da stranke to ignoriraju. To je dobro. Postižu dogovore, dogovorili su se oko zakona neophodnih za nastavak prema EU i drugih stvari koje su bile na čekanju deset i više godina. Ovo je tek početak, morat će nastaviti usvajati zakone. Napravili su atmosferu povjerenja, a ne straha, rekla je.

Nacionalizam najviše koristi kao dimna zavjesa za korupciju.

Hrvati u Bosni i Hercegovini nemaju nikakav veliki problem što Željko Komšić već četvrti mandat sjedi u Predsjedništvu BiH, kazala je Marić.

Davor Ivo Stier i Zvonimir Troskot su kazali da se ne bi složili s Ivanom Marić da Željko Komšić nije problem za Hrvate

Davor Ivo Stier rekao je kako se radi o velikom napretku za BiH.

- To je važna stvar i za nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske. BiH je imala stalno potporu od Hrvatske. Premjer se zalagao da BiH dobije status kandidata što je nakon ruske agresije na Ukrajinu bilo vrlo važno. Sad kad su Ukrajina i Moldavija otvorile pregovore, onda je bilo zalaganje premijera da u zaključcima Vijeća krajem prošle godine, ostanu otvorena vrata, da se do ožujka mogu otvoriti pregovori s BiH. Onda odlazak u Sarajevo s predsjednicom Europske komisije i nizozemskim premijerom na odlasku, koji je bio vrlo skeptičan, da vidi što je sve učinjeno u ovom mandatu gdje je Borjana Krišto predsjednica Vijeća ministara. To je sve vrlo značajno za stabilnost BiH, rekao je.  

Zvonimir Troskot iz Mosta rekao je kako cijeli proces da se BiH stavi u europski kontekst treba pohvaliti.

- Usvojeni zakoni su vrlo važni. Izborni zakon ostaje veliko pitanje. Nije izmijenjen ni zakon o sudovima. Iako je pohvalno što se to stavlja u europski kontekst, ne treba imati iluzije da će ulazak u Europsku uniju riješiti unutarnje političko stanje u BiH. 

Povezani članci