Politika

BRINU GA BOŠNJACI: Dodik zabrinut zbog moguće blokade

Ustavna pozicija Srpske na evropskom putu BiH mora biti vidljiva, poručio je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, nakon razgovora sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Јurajem Blanarom.

- Blanar je dio ekipe premijera Slovačke Roberta Fica koji je nedavno pobijedio na izborima u Slovačkoj. Razgovarali smo o tome da se podrži BiH na evropskom putu 21. marta. Naš evropski put je nespojiv sa nelegalanim Šmitom, i OHR strukturom. To je još 2005. godine rekla i Venecijanska komsija,  a to smo mogli da vidimo i u preporukuma za 14 prioriteta. Nemoguće je očekivati da mi uđemo u pregovarački proces a da ostanu te strukture, poručio je Dodik.

Kada je riječ o privredi, Dodik je kazao da RS ima dobru saradnju sa Slovačkom i naveo Celeks kao jednu od uspješnih kompanija.

- Cilj je da spasimo projekat gasifikacije Republike Srpske. Izvlačim računicu koliko smo izgubili jer su Bošnjaci blokirali taj projekat, i koje bi benefite imala Republika Srpska jer bi imali najjeftiniji gas u Evropi koji bi mogli ponuti Evropi, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da se Republika Srpska vidi u pregovaračkom procesu.

- Ukoliko Srpska ne bude viđena mi nismo oni koji su spremni da se kreću evropskim putevima, a da smanjimo snagu Srpske. Objasnio sam mu kako funkcioniše BiH sa nelegalnim Šmitom, stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH. Ukoliko slučajno se donese nekakva odluka o imovini, Republika Srpska će proglasiti nezavisnost, i to svi znaju u EU - poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske kaže da su u Antaliji vođeni uspješni razgovori sa velikim brojem značajnih političara.

- Nismo optimisiti za ulazak u EU kakvi smo bili prije 10 godina, ali ni EU nije ista kao prije 10 godina. Što nama sada traže, u ovom trenutku ne bi ispunilo 20 zemalja članica, što pokazuje samo licemjerstvo Brisela, kazao je Dodik. 

Povezani članci