Politika

BOŠNJACIMA OTVORENA VRATA: Prosrpske stranke spremne za rekonstrukciju vlade

Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević najavio je mogućnost da bi i Bošnjačka stranka (BS) mogla ući u rekonstruiranu Vladu Crne Gore.

“Ne znam zašto BS i u oktobru nije bila dio vladajuće većine”, rekao je on sinoć u razgovoru s crnogorskim novinarima.

Knežević je potvrdio da je Nik Đeljošaj, čelnik Albanskog foruma, predlagao i da Bošnjačka stranka uđe u vladu, ali je, naglasio je, važno o tome detaljno razgovarati, samo sada bez deklaracija i rezolucija o raznim pitanjima.

“Ne znam zašto nisu i u oktobru bili dio vladajuće koalicije. Ne vidim problem. Imam dobru saradnju sa Ervinom Ibrahimovićem”, kazao je čelnik DNP-a, ističući da to pitanje treba pažljivo sagledati.

DNP je još jedna od naglašeno prosrpskih stranaka.

 Knežević je najavio da bi do rekonstrukcije vlade moglo doći u aprilu ili maju, te da bi ta njegova partija trebala dobiti potpredsjedničko mjesto.

Rekonstrukcija vlade, naglasio je, je jedan od temeljnih elemenata sporazuma o vlasti. Naveo je da je predviđeno da rekonstrukcija bude obavljena do kraja godine, ali to je krajni rok, i ona može biti sprovedena i ranije.

“Razgovarali smo sa premijerom Milojkom Spajićem. Moguća je rekonstrukcija u fazi. Moguće je da DNP u aprilu ili maju uđe u vladu na poziciju potpredsjednika. Ja to neću biti, a ko će biti, odlučit će organi DNP-a. Svakako, dat ćemo odgovornu i profesionalnu osobu. Ako dođe do toga, a vjerujem, na osnovu našeg razgovora sa premijerom, da će to biti zaokruženo”, rekao je Knežević.

On je rekao da po pitanju resora, raspodjela je definirana sporazumom. Tri ministarstva koja dolaze iz kvote prosrpske koalicije Za budućnost Crne Gore pripadaju Novoj srpskoj demokratiji četničkog vojvode i aktuelnog predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića, a mjesto potpredsjednika i resor saobraćaja pripadaju Kneževićevom DNP-u.

Povezani članci