Politika

BOSNA I HERCEGOVINA STANUJE U BANJOJ LUCI: Mijatović kontra huškača i nacionalista ispisuje povijest

 No, postoji i druga strana medalje, što bi rekli nije sve tako crno kako izgleda.

Piše: HRVOJE KOVAČ (Ljudski.ba)

I dok jutros iz Laktaša stiže vijest o nastavku proslave neustavnog Dana Republike Srpske od strane lidera SNSD-a Milorada Dodika, s Pala stižu slične poruke obojene nacionalističkim bojama. Dodik je, naime, obećao kako će se dok je on na vlasti slaviti nelegalni i neustavni Dan RS-a, a na skupu takozvane opozicije na Palama sve je prštalo od srbovanja-ludom radovanja.

Na skupu se kandidatkinja za predsjednicu RS-a Jelena Trivić hvalila činjenicom da se nalazi u gnijezdu SDS-a, na mjestu gdje je osnovana Republika Srpska, prešutivši činjenicu da su osnivači tog bh. entiteta presuđeni ratni zločinci, Karadžić, Mladić, Plavšićka, Krajišnik, a da nije digao ruku na sebe ista sudbina bi vjerojatno zadesila i profesora Koljevića, idejnog tvorca tog bh. entiteta. Pitate se kakva je razlika između retorike Milorada Dodika i Mirka Šarovića, Branislava Borenovića…, naravno da razlike nema.

Sve se svodi na isto, srbuj-makar slamu jeo.

A, redovi pred banjalučkom javnom kuhinjom sve su duži, dok u isto vrijeme političke nomenklature iz SNSD-a poput Dušanke Majkić danima opstruiraju smanjenje nameta građanima, a sebi podižu dnevnice i tople obroke…

No, postoji i druga strana medalje, što bi rekli nije sve tako crno kako izgleda.

Nadu donosi jedinstveni državotvorni pokret u Republici Srpskoj, ujedinjen oko Pokreta za državu.

Upravo večeras u 18 sati, slučajne li simbolike, na dan kada je zauvijek sklopio oči svjetski boksački šampion Marijan Beneš, banjalučka legenda, organiziraju skup u dvorani Mejdan. Prvi u nizu u tom bh. entitetu. Ekipa mala ali odabrana, ujedinjena oko Vojina Mijatovića, potpredsjednika SDP-a BiH i kandidata za člana Predsjedništva BiH, bez financijskih sredstava i medijske halabuke krenula je u, kako kažu, odsutnu bitku za Bosnu i Hercegovinu.

„Mi smo jedina državna reprezentacija, reprezentacija Bosne i Hercegovine, Banja Luka je naš domaći teren. Ostali neka igraju gdje hoće i za koga hoće, kroz šljivike i livade.

Vidimo se u Mejdanu“, poručuje predsjednik GO SDP-a BiH Banja Luka Aleksandar Vuković.

viber image 2022 09 04 14 07 24 265

Pridružila mu se i članica GO SDP-a Banja Luka Aleksandra Grujičić Kezić, podsjećajući kako je ona pravoslavka, državljanka Bosne i Hercegovine i toga se ne stidi, te kako ponosno pokazuje svoj BH pasoš.

Tu je i Armin Hamzić, mladi SDP-ov povjerenik u Gradišci koji već duže vrijeme upozorava da politička retorika u BiH ugrožava sigurnost, posebno ljudi koji su nakon progona vratili na svoja ognjišta. Oko sebe je okupio mladu multietičnu ekipu koja je u Gradišci veoma brzo pobrala simpatije.

viber image 2022 09 04 14 07 30 986

Iako su ponosni Banjalučani naizgled krenuli grlom u jagode, te bez gotovo ikakve potpore krenuli u avanturu zvanu Opći izbori, čini se da njihov kontinuirani i mukotrpan rad da dođu do svakog građanina kojem je u srcu Bosna i Hercegovina već dala rezultat.

Naime, već danas je izgledno da se SDP nakon 12 godina vraća u Narodnu skupštinu Republike Srpske, a koliki će broj mandata osvojiti ujedinjeni u Pokret za državu ovisi samo o glasačima koji ne gledaju boju kože, nacionalnu i vjersku pripadnost, onim Bosancima i Hercegovcima kojima je najvažnije je li netko čovjek ili nije.

viber image 2022 09 04 14 07 31 204

Za nekoliko sati počinje banjalučki skup na kojem će se vijoriti bh. zastave, a političari za govornicom neće raspirivati mržnju i podizati nacionalne tenzije, za razliku od uobičajenog političkog folklora u RS-u.

Povezani članci