Politika

BEG HELEZ I SRBIN GOGANOVIĆ: Iz RS-a smiruju situaciju, bez protesta i osvete

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović pozvao je sve pripadnike Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda da odustanu od najavljenih protesta protiv ministra odbrane Zukana Heleza i da ostanu dostojanstveni, profesionalni i izvršavaju svoje redovne zadatke. Razlog je navodni napad na njega tokom suđenja Dodiku koje je održano jučer.

Goganović je naglasio da pobuna i protesti u Oružanim snagama BiH za njega nisu prihvatljivi.

- Hajdemo zajedno graditi i razvijati multietničke Oružane snage BiH - poručio je Goganović na Facebooku.

"Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović napadnut je jučer u Sarajevu nakon sudskog procesa predsjedniku RS Miloradu Dodiku", tvrdi za Srnu šef Kabineta zamjenika ministra odbrane Aleksandar Nikolić.

U Sarajevu se vjeruje da je riječ o propagandnoj mašineriji režima Milorada Dodika koji podizanjem tenzija želi skrenuti priču sa na drugu stranu. Goganović ovom objavom neizravno poručuje kako su svi pripadnici srpskog naroda u Oružanim snagama BiH politički istomišljenici njega i njegovog šefa Milorada Dodika, te kako je on zapravo spriječio njihovu pobunu, što je, naravno, daleko od istine!

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je današnji napad u Sarajevu na zamjenika ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandra Goganovića rezultat stalne harange koju protiv Srba vode za njega nelegalni Visoki predstavnik Christian Schmidt i američki ambasador u BiH Michael Murphy svojim gotovo dnevnim saopštenjima.

On je naveo da napad na Goganovića nije prvi takav incident u posljednjih nekoliko dana.

- Pozivam sve Srbe u Republici Srpskoj da im nikada ne padne na pamet da radi bilo kojih političkih nesuglasica ili sukoba, i ovakvih podmetanja i napada na srpske funkcionere, učine bilo kakav ružan gest prema Bošnjacima i muslimanima u Republici Srpskoj, jer mi to sebi nećemo dozvoliti - istakao je Stevandić za Srnu.

Nikolić je rekao da je ministar odbrane Zukan Helez, nakon najave podizanja krivične prijave protiv zamjenika ministra odbrane zbog prisustvovanja obilježavanju Dana Republike, indirektno pozvao bošnjački narod na linč Goganovića.

On je naveo da je Goganović sklonjen u službeno vozilo i na taj način zaštićen od linča, dodajući da su napadači sve vrijeme uzvikivali: "Živio beg Helez, smrt Srbinu Goganoviću".

Povezani članci