Politika

APEL IZ UKC-a: Pacijent u TK pet puta manje vrijedan od onog u HNK

Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla još nije dobio drugu i treću tranšu od Federacije Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, koje im pripadaju po Zakonu o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, iako su druge zdravstvene ustanove drugu i treću tranšu dobile u septembru i početkom oktobra, a nekima je čak isplaćena i četvrta tranša.  

Ovo je na press konerenciji u Vladi Tuzlanskog kantona potvrdio direktor UKC-a Tuzla prof. dr. Denijal Tulumović te istakao da će uslijediti tužbe ukoliko ovakva situacija potraje.

- Frapiran sam odnosom viših nivoa vlasti prema Tuzlanskom kantonu. Doslovno svi zdravstveni centri u FBiH dobili su drugu i treću, a neki već i četvrtu tranšu, a UKC nije dobio iako je ispunio sve uvjete, a neki od ovih koji su dobili čak ne ispunjavaju ni uvjete. Moram da kažem da je Hercegovačko-neretvanski kanton po jednom građaninu dobio 127 KM, a Tuzlanski kanton kao najmnogoljudniji je s nivoa FBiH dobio 23 KM po jednom stanovniku - rekao je danas Tulumović.

Ove godine Ministarstvo zdravstva FBiH obavezalo se da će UKC-u Tuzla isplatiti 9,66 miliona KM, u četiri jednake tranše, koje iznose po 2,41 milion KM. Od toga je UKC-u isplaćena samo jedna tranša i to u aprilu ove godine, nakon toga uplata nije bilo.

- Mi smo sada u situaciji da kasnimo s uplatama dobavljačima, koje se odnose na dugove iz 2018. godine. To nam je veliki problem pa se nadam da će ljudi, bez obzira na politike u BiH, prepoznati ovaj problem i riješiti ga na dobrobit građana. Mi smo Vladi FBiH i Ministarstvu zdravstva FBiH uputili dopise u kojima ih upozoravamo da, ako se ovo nastavi, morat ćemo ići s tužbenim zahtjevima - rekao je Tulumović.

Povezani članci