Politika

ALARM U BEOGRADU: Sjednica o odgovornosti Vučića za Banjsku

Zastupnici srbijanskih oporbenih stranaka koje organiziraju prosvjede "Srbija protiv nasilja" zatražili su u utorak sazivanje hitne skupštinske sjednice na kojoj bi se utvrdila odgovornost srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića za događaje u Banjskoj jer smatraju da su ugrozili vitalne nacionalne interese.

"Zahtijevamo da prva točka dnevnog reda bude izvještaj Vučića o sigurnosnoj situaciji na Kosovu s posebnim osvrtom na događaje u Banjskoj. Drugi zahtjev je da se formira Anketni odbor radi utvrđivanja okolnosti, činjenica i odgovornosti u vezi događanja na sjeveru Kosova i posebno da se rasvijetli uloga Milana Radoičića u tim događajima", rekao je zastupnik Demokratske stranke Srđan Milivojević, na konferenciji za novinare ove grupe zastupnika u Skupštini Srbije.

Odgovarajući na pitanje o suradnji s desnim oporbenim srbijanskim strankama, on je rekao da će s ovim zahtjevom izaći i pred ostale zastupnike.

Prema njegovim riječima, Vučić je Srbiju doveo u opasnost da joj ponovo uvedu sankcije, a Srbi na Kosovu izloženi su "ogoljenom nasilju Albina Kurtija" dok su Vučić i Kurti "zauzeti samo borbom za politički rejting".

"Vučić može izaći pred građane kao Stipe Mesić, ako ovako nastavi, i kazati - 'moj posao je završen, ova država više ne postoji'. Mi smo odluči tome se usprotiviti i kazati kako ne pristajemo da se o tome šuti već tražimo raspravu u Skupštini", naglasio je Milivojević.

U obraćanju ovih zastupnika je za petak najavljen prosvjed "Srbija protiv nasilja", u Novom Sadu te u subotu, ispred Skupštine Srbije, u Beogradu.

Pripadnik kosovske policije ubijen je 24. rujna kada su naoružani napadači, njih oko 30, napali policijske jedinice u selu Banjska na sjeveru Kosova području naseljenom većinom Srbima. U sukobima koji su uslijedili između te naoružane skupine koja se sklonila u manastir Banjska i policije ubijena su trojica napadača, a uhićeno je osam osoba.

Povezani članci