Politika

AL KAIDA I ISIL U BIH: Srpski zastupnici prepadaju Zapad

Dijelovi BiH naseljeni Bošnjacima i dalje su dom brojnim spavačkim ćelijama Al Kaide i ISIL-a, poručili su u pismu koje je poslano i poslanicima Evropskom parlamentu.

Predstavnici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine uputili su pismo američkom Senatu i Kongresu, u kome su naveli da je BiH već dugo utočište radikalnih islamista. Dodali su i to da "nacionalističke politike najvećih bošnjačkih stranaka potvrđuju namjeru da BiH vladaju bez Srba i Hrvata".

U pismu su napisali i to da u "Federaciji BiH postoje sela u kojima stanovnici sprovode šerijatski zakon, kao i da su dijelovi BiH naseljeni Bošnjacima i dalje dom brojnim spavačkim ćelijama Al Kaide i ISIL-a koje bi potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje".

Također, naglašeno je da "zapadne države treba da djeluju u skladu sa svojim bezbjednosnim interesima i poštuju međunarodno pravo tako što će podržati odavno zakasnjelo zatvaranje OHR-a i poštovati decentralizovanu ustavnu strukturu BiH".

Pismo su potpisali prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkom doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović, drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić, predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a Sanja Vulić, predsjedavajući Kluba - srpski klub Čedomir Јovanović i predsjedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović.

Pismo iste sadržine upućeno je i poslanicima u Evropskom parlamentu.