Kultura

VELIKA FEŠTA U SREDNJOJ BOSNI: Kazani i bećarac okupili hiljade ljudi

Na stadionu Mjesne zajednice Krčevine jučer je održana dvanaesta smotra kazanđija i izvornog bečarca, na kojem je sudjelovalo preko 40 kazana iz Viteza, središnje Bosne, ali i šire.

Program je započeo u 11 sati, kada je domaća izvorna skupina Krčevine zapjevala Bečarac, te su u isto vrijeme potpaljeni kazani.

Manifestacija kazanijada Krčevine iz godine u godinu raste po broju posjetitelja i po prijavljenim kazanima i kazanđijama,tako da ovu manifestaciju treba očuvati i podržavati je i dalje, jer ovo bi mogao biti prepoznatljiv brend srednje Bosne koja bi u budućnosti mogla prerasti svoje okvire.

Pića uvijek ima. A tradicionalno se prave domaći čvarci, a odbor žena je zadužen za domaće delicije. Svaka skupina koja dođe sa svojim kazanom, a njih je do 40 naloži vatru i ispeče jedan kotao rakije. Zatim se bira najbolja rakija – krušlja, šljiva, jabuka…, a svatko sa sobom donese i roštilj, odojak, janje…

Priprema se hrana da je ima dovoljno za sve.Tu su tradicionalno i dva kotla graha, te muzički program, dođu gosti, netko nosi gitaru, netko harmoniku… 

Povezani članci