Kultura

SLAVLJE U ITALIJI: Bh. umjetnica među svjetskom elitom

Međunarodna nagrada "Botticelli" u izboru Fondacije Effetto Arte dodijeljena je ove godine 20. januara u dvorani palate Borghese (Palazzo Borghese) u srcu drevne Firence, jednog od najljepših svjetskih gradova, pedesetorici likovnih umjetnika iz cijeloga svijeta.

Ove godine na drugoj dodjeli značajnog priznanja među nagrađenima je i sarajevska umjetnica Nena Šešić-Fišer, koja već niz godina živi i stvara u Nizozemskoj. Nagrađena je za sliku "Ritam valova" iz ciklusa "Misterij vode", inspiriranu slavenskom mitologijom i uvrštenom u dva kataloga - "International Prize Botticelli" i "Arte Contemporary Celebrity Masters Vol. VII".

Prošle godine je Šešić-Fišer od iste Fondacije primila nagradu "Leonardo da Vinci" u milanskom Muzeju nauke i tehnologije za sliku "Tempi Senza Tempo", inspiriranu motivima stare bosanske sevdalinke. 

U izjavi za Fenu Šešić-Fišer je kazala da je prekrasan osjećaj stajati na podijumu dvorane u veličanstvenoj palati Borghese, ispunjenoj ljubiteljima i poznavateljima umjetnosti iz cijelog svijeta.

- Bio je to zaista magičan i nezaboravan trenutak u kojem kao da su se na trenutak dodirnuli svjetovi današnjice i vremena renesanse, u prostoru u kojem još uvijek živi duh jednog da Vincija i Botticellija. Biti u njihovom prisustvu, makar i imaginarnom, za mene predstavlja u svakom pogledu neponovljivo nadahnuće. Nagrade su važan podstrek za ustrajnost u daljem istraživačkom radu i velika satisfakcija jer život umjetnika većinom nije lak u toj ogromnoj konkurenciji. Samo u gradu Utrechtu, gdje sada živim, ima više od 1.500 likovnih umjetnika. Nagrade u većini slučajeva stižu uglavnom prekasno - kada umjetnika više nema. Sretna sam da sam doživjela da je dobijem sada dok još uvijek imam energiju koja me stvaralački motivira - podvukla je.

Šešić-Fišer također navodi da su dodjeli nagrada prisustvovali ne samo umjetnici iz cijelog svijeta kojima je dodijeljeno ovo priznanje, nego i historičari umjetnosti i kritičari koji s pažnjom prate uvijek živi svijet likovne produkcije, ali i kolekcionari, novinari, javne ličnosti i mnogobrojni ljubitelji umjetnosti.

- Video izložba naših radova bila je locirana na ulazu u Palazzo Borghese. Na velikom monitoru su se izmjenjivali radovi svih nagrađenih umjetnika tako da su i Firentinci koji su prolazili ulicom mogli vidjeti naše radove i biti dijelom te svečanosti - kazala je u izjavi za Fenu Nena Šešić-Fišer.

Umjetnički žiri Fondacije Effetto Arte dodjeljuje ovu prestižnu nagradu suvremenim umjetnicima koji su se istaknuli umjetničkim i stilskim istraživanjima.

Ova umjetnička fondacija okuplja zanimljivije stvaraoce iz cijeloga svijeta uvijek u ambijentu neke od znamenitih povijesnih građevina gdje se međusobno susreću predstavnici različitih kultura i senzibiliteta, uzajamno povezanih ljubavlju prema umjetnosti. To je istovremeno i prilika da se umjetnici upoznaju s umjetničkim kritičarima i istoričarima umjetnosti koji su bili među najbrojnijim gostima na trosatnoj ceremoniji uručenja nagrada, kao i na svečanom prijemu koji je ove godine nakon dodjele nagrada upriličen u veličanstvenoj renesansnoj palati Borghese.