Kultura

ONE SU MEĐU NAMA: 'Nevidljive žene Mostara i Hercegovine' pomiču granice

Inicijativa građanki/na Mostara, u sklopu projekta "Nevidljive žene Mostara i Hercegovine" organizirala je u srijedu promociju istoimene publikacije, kojom je simbolično zaokružena priča o "nevidljivim" ženama za 2023. godinu, a nastavak projekta najavljen je i u 2024. godini.

Za ovu publikaciju istraživanje je od 2019. godine provodila profesorica povijesti Alma Pelo Zagorčić, priopćili su organizatori.

"Predstavili smo više od sto žena. Objavili smo biografijske podatke o njima, a neke smo spomenuli samo imenom i prezimenom što predstavlja dobru osnovu za detaljna naučna istraživanja kada je u pitanju rodna ravnopravnost žena. Objava ove publikacije je samo jedan korak ka našem cilju a to je da se trg, ulica ili ustanova nazove imenom neke od žena koje smo predstavili u ovoj publikaciji. Iskreno se nadam da ćemo možda već naredne godine hodati ulicom sestara Nuri Hadžić ili ulicom neke druge izvanredne žene koju smo predstavili u publikaciji", istaknula je Pelo Zagorčić.

Promotorka publikacije Dalida Demirović u svom obraćanju naglasila je kako je publikacija rezultat rada grupe žena okupljene oko Inicijative građanki/na Mostara, koje su svojim radom i angažmanom na nesvakidašnji način nametnule u javnom prostoru te su od nevidljivih postale veoma vidljive.

Recezenti publikacije, prof. em. dr. Elbisa Ustamujić i prof. dr. Edim Šator, istaknuli su kako se radi o vrijednom rukopisu.

"Bez obzira na činjenicu što su pojedine žene dale ogroman doprinos u različitim oblastima kojima su se bavile, mi danas u Mostaru i Bosni i Hercegovini skoro pa nemamo ni ulice ni institucija nazvanih njihovim imenima. Tu nepravdu je potrebno ispravljati, a jedan od puteva je i rad na ovakvim projektima i publikacijama kojima će se skrenuti pažnja ne samo na loš položaj žena u društvu, nego i na one žene koje su dale ozbiljan doprinos razvoju ovog društva i države" napisao je u svojoj recenziji prof. dr. Edim Šator.

Publikacija "Nevidljive žene Mostara i Hercegovine" bit će dostupna i online.

Na publikaciji su radili: Alma Pelo Zagorčić i Jasmin Branković, dok su suradnice bile: Ifeta Ćesir Škoro, Aldijana Trbonja Tule, Armela Vegar i Selma Dandić.

Projekt "(Ne)vidljive žene" realizira se s namjerom da se istakne uloga i oda počast ženama čija su postignuća i doprinosi neopravdano zanemareni u historiografiji Mostara. Ovaj projekt je proizašao iz dubokog uvjerenja da su žene imale nezaobilaznu ulogu u oblikovanju kulturnog, društvenog, privrednog i političkog identiteta grada, usprkos čestim izazovima i preprekama sa kojima su se suočavale.

Povezani članci