Kultura

MAJSTOR IZ DONJE MAHALE: Perica od pisanica stvara prava mala umjetnička djela

Perica Džoić iz Donje Mahale kod Orašja pravi je umjetnik kada je ukrašavanje i rezbarenje pisanica u pitanju, koje s ponosom predstavlja javnosti za Uskrsne blagdane. Član je i Svjetske udruge umjetnika oslikavanja jaja, a prije dvije godine oborio je i svjetski rekord s 14.129 rupica na pisanici.

Mirna ruka, mnogo strpljenja i filigranskog rada, neiscrpna mašta i inspiracija stvaraju unikatne pisanice zapažene i u svijetu. Ovaj 37-godišnji montažer elektroničkih uređaja nakon posla posveti se hobiju, uzima gravirku u ruke i stvara prava mala umjetnička djela.

"Ovo su jaja, tri u jedno jaje, sve su rađena u cijelosti i probano je staviti jedno u drugo da bude u kompletu jedno jaje. Ovdje smo ispisali Oče naš, pisali smo ga borerom 0,2 mm i ovo je oficijelni svjetski rekord s 14.129 rupica", objašnjava za FTV Perica.

Redovito sudjeluje na lokalnim natjecanjima i uvijek ponovno oduševi publiku i žiri, a vrlo dobre rezultate ostvaruje i na svjetskoj razini.

"Prijavio sam se u grupu Word eight art. To je Svjetska udruga umjetnika i tamo razmjenjujemo svoje radove. Na pitanje da li bih ja to mogao, pošto su vidjeli što sve radim, probao sam i taj mi je rad trajao godinu dana da dođem do konačnog uspjeha."

Za svaku pisanicu u prosjeku utroši 50 do 100 radnih sati, dogodi se da pred kraj posla jaje pukne, ali ne odustaje. Maketu crkve uspio je napraviti iz sedmog pokušaja, a pored toga izrađuje i druge rukotvorine.

"Radim sve što mi padne na um. Probao sam oblijepiti flašu šibicama i meni je najzanimljivije da radim jaslice u orahu. To su na našoj regiji najmanje jaslice. Dvije vrste jaslica sam uradio."

Uz suprugu i kćerku, velika potpora mu je i sestra Dragica koja daje svoje sugestije, kritike, ali i konstruktivne savjete. No, za Uskrs i ona farba jaja, poštivajući tradiciju ovoga kraja.

"Radimo tako što farbamo jaja u ljusci od luka, beremo trave i zatim stavljamo u neke stare najlonke i tako farbamo ta jaja", kaže Dragica.

Perica s nestrpljenjem očekuje Uskrs kako bi predstavio još jedan originalni rad, za koji ne dvojimo da će zadiviti žiri na izboru najbolje pisanice, ali i svjetsku javnost.

Povezani članci