Kultura

KAPITALNO DJELO AKADEMIKA CVITKOVIĆA: Kriza religije, knjiga na koju se dugo čekalo

Iz tiska je ovih dana izašla knjiga akademika Ivana Cvitkovića pod nazivom „Kriza religije“ u izdanju Art Rabica.

Ljudski.ba prvi donosi pojedinosti vezane za 37  autorsku knjigu bh. akademika, koje progovara o krizi religije.

-Kada je Pablo Neruda rekao prijatelju da piše novu knjigu, upitao ga je o čemu se radi u njoj?

Odgovor je bio: U knjigama se uvijek radi o istome – uvijek pišem istu knjigu.

I ja uvijek pišem istu knjigu: o religiji, naciji, nacionalizmu. Oavj put s naglaskom na krizu religije, zapisao je akademik Ivan Cvitković..

Nasuprot onima koji pišu o jačanju relgije, autor kroz knjigu analitički iznosi podatke koji govore o njenoj krizi, bar kad je riječ o Europi. Na skoro 300 stranica autor najprije piše o krizi religije navodeći što ju uzrokuje (Društveni uzroci; religijske institucije kao izvor krize religije; unutarnji izvori krize religije; isprepletenost religijskih institucija s politikom kao izvor krize religije, te povezanost sa nacionalizmom).

Drugi dio odnosi se na sukob religijskog i sekularnog (Moralne dileme i kriza religije; seksualnost kao izvor krize religije; obitelj kao izvor religije ali i njene krize). U trećem poglavlju autor navodi niz zanimljivosti vezano za postsocijalističke zemlje i religijsku situaciju u njima.

Na kraju, u poglavlju o Budućnosti religije, autor zaključuje: ili će se religija mijenjati i prilagođavati suvremenom svijetu ili će se njena kriza i društvena uloga još više produbljivati.

Iako još uvijek nije službeno potvrđeno, Ljudski.ba saznaje da će se promocija knjige „Kriza religije“ akademika Ivana Cvitkovića održati u travnju.

krizza

Ivan Cvitković, sociolog religije, sveučilišni profesor rođen je 1945. godine u mjestu Cim kraj Mostara. Učiteljsku školu završio u Mostaru (1964), studij sociologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu (1967), magistrirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu (1974), doktorat socioloških znanosti stekao na Fakultetu za sociologiju, novinarstvo i političke znanosti u Ljubljani tezom Marksistička misao i religija (1978). Jedno vrijeme bavio se i političkim radom. Bio je sekretar predsjedništva CK SK BiH (1987–1989).

Za asistenta na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu biran 1972. Od 1980. do 1986. docent. Od 1986. do 1989. izvanredni profesor. Od 1989. do 2013. redoviti profesor na predmetima Sociologija religije, Sociologija spoznaje i morala te Religije suvremenoga svijeta. Od 2014. godine profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu. Radio i u Institutu za proučavanje nacionalnih odnosa od 1989. do 1990. godine.

Redoviti član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost. Radove objavljivao u mnogim časopisima kao što su Lica, Odjek, Dijalog, Pregled, Most, Politička misao, Oko, Naši razgledi, Naše teme, Prosvjetni list, Sveske, Gradina, Teme, Religija i tolerancija, itd. Bio član redakcija Lica (Sarajevo), Porodica i dijete (Sarajevo), Opredjeljenja (Sarajevo), Etos (Sarajevo), Radovi (Sarajevo). U redakciji je međunarodnog časopisa Religija i tolerancija (Novi Sad), Diskursi: društvo, religija, kultura (Sarajevo), Balkan Science Review (Štip, Makedonija), Balkanske sinteze (Niš). Sudjelovao u edukaciji znanstvenih kadrova, pored Sarajevskog univerziteta, na Sveučilištima u Zagrebu, Beogradu, Mostaru, Tuzli. Predavač na ljetnim školama BOŠ (Beograd), surađivao na projektima Göethe instituta Sarajevo, organizacije Konrad Adenauer Sarajevo i Svjetske religije za mir Sarajevo.

Bio u rukovodstvu Sociološkog društva BiH, Udruženja za politologiju BiH, Foruma za međuetničke odnose (Beograd). Obavljao dužnost predsjednika Naučnog vijeća Instituta za nacionalne odnose. Obavljao dužnost predsjednika Naučnog vijeća Fakulteta političkih nauka (2008–2011). Obavljao dužnost akademskog direktora Religijskih studija pri Univerzitetu u Sarajevu. Dobitnik nagrade Fakulteta političkih nauka za doprinos razvoju kulture religijâ (2006). Dobitnik priznanja najbolji nastavnik Fakulteta političkih nauka za 2007. godinu dodijeljenog od Univerziteta u Sarajevu.

U Skici za portret YU sociologa religije (JUNIR, Niš, 2008), uvršten među deset odabranih. Sekretar Odjeljenja društvenih nauka ANUBiH.