Dobro plaćena dnevnica, piće i obrok, izgleda, nisu dovoljno dobar razlog da nezaposleni, barem tokom sezone berbe određene vrste voća ili povrća, odu na plantaže i zarade. Situacija se, kada je riječ o sezonskim radnicima u poljoprivredi, iz godine u godinu pogoršava, kažu poljoprivrednici.
Iako godina nije bila povoljna za brojne poljoprivredne kulture, rod krumpira u Rogatici je solidan i u granicama višegodišnjih prosjeka.
Naime, u ovoj općini u toku je vađenje krumpira, a proizvođačima muke zadaje nedostatak sezonaca koje je, kažu, teško naći i uz dnevnicu koja je, uz obrok, dosegnula 70 maraka. Vlasnik Agroploda Dragomir Džida je kazao kako očekuje da će sa zasijanih 30 hektara imati gotovo hiljadu tona sjemenskog i merkantilnog krumpira, čije vađenje je važan posao.
– Uz sve modernije strojeve, među kojima je čak i kombajn za vađenje krumpira, značajan faktor su vrijedne ljudske ruke, odnosno radnici, kojih je sve manje iako je dnevnica dosegnula 70 maraka uz jedan, a u nekim slučajevima, i dva obroka – kazao je Džida.
Vlasnik Agrosa Ozren Planojević je kazao da su do sada izvadili sjemenski krumpir s oko trećine zemljišta. Prinos je očekivan – oko 30 tona po hektaru, a očekuje se nešto bolji rod krumpira za jelo, jer na njemu nije vršen proces desikacije, odnosno nasilnog prekida vegetacije. Kada je pak riječ o cijenama, kazao je kako su još nepoznate, ali da ovise o tome kakve će biti u okruženju, pa i u Europi, ali, kaže, ne bi trebale biti niže od 1,50 maraka po kilogramu na veliko, dodajući da svaki iznos ispod toga ne bi bio zadovoljavajući.
– Sve ispod toga znači da proizvođača nigdje ne bi bilo s obzirom na cijene regresiranog goriva, gnojiva, zaštitnih sredstava i posebno dnevnica radnika angažiranih na vađenju krumpira i obavljanju ostalih poslova – kaže Planojević.
Sezonski radnici potrebni su i u dolini Neretve, gdje je u toku berba mandarina. Ove jeseni očekuje se urod od oko 60 thiljada tona svježe ubranih plodova, no proizvođače i ove godine muče visoki troškovi proizvodnje koje ne prati otkupna cijena. Po mišljenju neretvanskih poljoprivrednika, riječ je o dobroj godini, urod je zadovoljavajući, kao i kvaliteta. Cijene proizvodnje kroz godinu letjele su u nebo, a lete i cijene dnevnica berača.
Tako ćeviše od hiljadu i petsto radnika ove godine brati mandarine za dnevnicu do pedeset eura (oko 100 maraka).
– Može se ubrati od 35 do 40 gajba, ovisi. Više se bere ako je krupnija i ako se bere rukama
Neki vlasnici plantaža osiguravaju užine, plaćaju gorivo i putne troškove, a neki nude i smještaj za radnike koji dolaze izdaleka.
Budući da se branjem mandarina za kratko vrijeme može poprilično zaraditi, sve češće se i na Facebook grupama mogu vidjeti oglasi osoba koje žele obavljati taj posao u dolini Neretve.