Društvo

HRABROST, ILI LUDOST: Direktorica neće popove u školi, spremna i za otkaz

Školska slava Sveti Sava u Sečnju, ove godine će, odlukom direktorke, biti obiljležena u crkvi, umjesto u OŠ "Aleksa Šantić". U školi će biti održana priredba, ali sa sadržajem koji direktorka Olivera Marjanović smatra "prigodnim", a to znači - bez sveštenika i vjerskih obreda.

"Prvi put posle niza godina, u našoj školi neće biti vjerskih obreda 27. januara jer su dobili mene za direktora. Ako budem smjenjena zbog toga, eto koraka naprijed za našu lepu Srbiju", objava je Olivere Marjanović.Marjanović za Kurir kaže da je prije devet mjeseci postala direktorka škole, te je ovo prva školska slava od kada je na toj funkciji.

Sveštenik je tražio da dođe u školu na Svetog Savu, bilo je tu ranijih godina i tamjana, i svete vodice i svačega. Lijepo sam mu objasnila da po članu 11 Ustava Srbije moramo da odvojimo školu od crkve jer u školu mogu da idu i katolici, i muslimani i sve vjere, kao i atesiti. I zato u školi nikoga ne smijemo da primoravamo da prisustvuje tuđim vjeriskim obredima. Čovek je sve razumio, dogovor je da u 9 sati počne liturgija u crkvi na koju su pozvani i đaci i svi zapoleni iz škole. A mi ćemo iz škole poslati i slatkiše u crkvu da mogu da se posluže", kaže ona za Kurir. 

Da je kakvo bogosluženje u školskim prostorijama neprihvatljivo, bar za direktorku škole, koja o tome i donosi definitivnu odluku, za "Novosti" je potvrdio sveštenik iz Sečnja.

"Razgovarao sam sa direktorkom, nije prihvatila bilo kakvo bogosluženje u školskim prostorijama. Naknadno je rekla da će taj dan biti obiljležen, ali isključivo nastupom horova", naveo je sveštenik.

 On je ispričao da mu je direktorka škole u razgovoru potvrdila da je ateista, i on je, kaže, odlučio da ispoštuje njeno opredjeljenje i želju.

 "Učenici koji žele da ovaj veliki praznik i đačku slavu obiljleže po običajima, onako kako i dolikuje, to će uraditi dolaskom na liturgiju u lokalnu crkvu", kaže sveštenik. 

Priredba će, kako je navela direktorka Marjanović, trajati do 9 časova, kada počinje liturgija u crkvi, i tamo se nastavlja svečanost.

Direktorka u saopštenju naglašava da su u planu i kratke pozorišne forme o životu i radu Svetog Save, prigodne recitacije, izložbe likovnih radova i kviz znanja. Olivera Marjanović je slikarka i profesorka likovne umetnosti. Prema školskom kalendaru, školska slava Sveti Sava obiljležava se radno u skladu sa tradicijom. Taj dan je nenastavni, ali djeca idu u školu, a praksa je da obrazovne ustanove u skladu sa običajima obilježe svoju slavu, navodi Ministarstvo prosvjete.

Povezani članci