Pozitiva

ČUDO NA DRINI: Mladi imaju razlog ostati u Goraždu, Internacionalni univerzitet spremio posebne stipendije studentima iz BPK Goražde

Zbog sve izraženijeg problema nedostatka ljekara posebne pogodnosti za studij medicine, olakšice do 50 posto i na ostalim fakultetima.

Internacionalni univerzitet u Goraždu spremio je veliko iznenađenje za sve studente iz BPK Goražde. Na inicijativu ministarstva obrazovanja BPK Goražde usvojen je prijedlog da se uvedu posebne stipendije za buduće studente koji žive u ovom kantonu. IUG je kako to i priliči visokoškolskoj ustanovi koja želi biti sastavni dio lokalne zajednice opredijeljene da daje puni doprinos njenom razvoju pripremio stipendije kojima se trošak studiranja smanjuje i do 60 posto.

- Budućnost svakog grada u mnogome ovisi i od spremnosti mlađih generacija da svoju budućnost planiraju na tom prostoru. Povoljno i kvalitetno studiranje u svom gradu sigurno može pomoći da mladi ljudi u manjem obimu napuštaju Goražde, ali i da dio njih sa razvojem znanja i tehnologija da aktivan doprinos kreiranju povoljnijeg ambijenta za život i poslovanje, istakla je Edina Brutus, menadžerica i suvlasnica IUG -a.

Imajući u vidu da se Goražde susreće s problemom nedostatka ljekara IUG je odlučio da najveće pogodnosti ponudi budućim studentima medicine. Za prve tri godine studiranja kroz stipendije će se sniziti školarina za 60 posto tako da će koštati 2.000 KM godišnje.

- Kada je riječ o medicini nigdje u regionu se ne mogu dobiti povoljniji uslovi studiranja. Tokom proteklih godina mi smo dokazali da imamo kvalitetan studijski program koji je prepoznat na tržištu rada, ali i od strane nadležnih državnih institucija koje su našim studentima odrađenu praksu na UKC Sarajevo priznali kao pripravnički staž, istakla je Brutus.

Osim dobre saradnje sa UKC Sarajevo ovo je prema riječima odgovornih u IUG -u prilika i da se dodatno unaprijedi saradnja sa zdravstvenim ustanovama u BPK Goražde. 

Studenti koji uđu u ovaj program stipendiranja imat će finansijske olakšice tokom cijelog školovanja, s tim da se zbog troškova praktične nastave u Sarajevu na medicini popust za četvrtu, petu i šestu godinu smanjuje na 30 do 50 posto, zavisno od uspjeha i materijalnog položaja studenta.

- Za sve ostale studijske odsjeke tokom cijelog školovanja studenti iz BPK Goražda će plaćati samo 50 posto školarine, navode u IUG -u.Na IUG -u tokom naredne školske godine mogu se upisati četiri fakulteta i to: Fakultet zdravstvenih nauka,

Fakultet društvenih nauka, Fakultet tehničkih nauka i fakultet edukacijskih nauka.

Redovne cijene su:

Fakultet zdravstvenih nauka: Opća medicina 6.000 KM, Stomatologija 4.000, Farmacija 4.000 Sestrinstvo 2.500 KM.

Fakultet društvenih nauka: Opšte pravo 2.000 KM, Poslovna ekonomija 2.000 KM, Menadžment 2.000 KM, Bankarstvo 2.000 KM.

Fakultet tehničkih nauka: Arhitektura 3.000 KM, Građevina 3.000 KM, Geodezija 3.000 KM, Elektrotehnika 3.000 KM.

Fakultet edukacijskih nauka: Psihologija 2.300 KM, Turski jezik 2.300 KM.

Imajući u vidu da će goraždanski studenti biti kod kuće i da neće imati druge troškove koje iziskuje studiranje u drugim gradovima jasno je da se kroz nove stipendije visoko obrazovanje u ovom gradu za njegove stanovnike čini dostupnijim nego ikada. Osim podrške goraždanskim studentima IUG posebne pogodnosti sprema i za korisnike  EMFS – EMMAUS -a iz Srebrenice.

Povezani članci