Sport

MAGODA NAJAVLJUJE REZ: Para za sport u KS ima, moraju se zaslužiti

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Kenan Magoda, u prvoj godini mandata uradio je značajne stvari za sport.u Sarajevu. Podrška onima koji imaju rezultate i odgovornost neće izostati ni ove godine, ali slijede radikalni rezovi za one koji su se komercijalizirali.

Prošle godine smo hrabro i Želji i Sarajevu dali po milion KM, to ove godine nikako neće biti slučaj jer nisu opravdali očekivanja Ministarstva kulture i sporta. Mogu reći da ima klubova koji su itekako shvatili moju poruku - ženski rukometni klub Hadžići su osvajači kupa BiH, postali su ozbiljan konkurent na mapi rukometa kako premijer lige tako i regiona i izlaze u Evropu, istakao je Magoda.

Prema njegovim riječima Ženski odbojkaški klub Ilidža ove godine igra najvažnije turnire za ligu prvaka u Istanbulu, košarkaški klub Bosna kada je došao bili su nedefinisani, pred ispadanjem, druge lige. I sa današnjim danom oni su učesnici Aba 2 lige.

- I ponovo kažem to nije konačni cilj. Ja se neću ni sa tim zadovoljiti. Hoću da igraju Aba 1 ligu.Sa pozicije kada sam ja došao kao ministar itekako ima napretka.Mi smo se opredjelili i da ćemo novac investirati u infrastrukturu.Željezničar će nakon toliko godina po prvi put dobiti stadion kako dolikuje. Mi radimo na izgradnji južne tribine koja je simbol navijača Željezničara. To je investicija 4,7 miliona KM, a na kraju nije to samo šta će reći navijači Željezničara. To će biti i nacionalni stadion. Stadion koji će imati četvrtu kategoriju, gdje će i naši reprezentativci igrati, i samim tim povećavati prihode KS.Vidjeli smo šta znači jedna fudbalska utakmica. U konferencijskoj ligi Sarajevo ima 26.000 ljudi na stadionu. Koliko ti lokali oko stadiona imaju prihoda na osnovu te utakmice... A da će dobiti novac tako lako, neće. Novac je tu, treba ga samo zaraditi.Što se tiče individualaca imamo sestre Sipović, Lejlu Njemčević, Anesa Bostandžića, Elvedinu Muzaferiju iako dolazi iz ZDK, istakao je Magoda.

Tako isto Lana Pudar. Ministarstvo će pratiti sve,  ali očekuju rezultate.Nema novca na lijepe oči.

Kod mene na stranici možete pronaći koliko novca je svako dobio. Dosta klubova koji su komercijalno-kvantitativnog karaktera ću napraviti rez. Dakle, sve komercijalno - kvantitativno lagano režemo. Ne može sve preko koljena, preko noći. Dobro smo srezali prošle godine, ove ćemo drastično, da bi imali više novca za vrhunske individualce, klubove, za sve ostalo, navodi Magoda.

Povezani članci