Sport

LANA I IMAN OPOMENA VLASTIMA: Sarajevo treba olimpijski bazen, velika takmičenja zaobilaze BiH

Sarajelija i predsjednik sindikata državnih službenika Miro Vujčić javno se obratio kako kaže svojim prijateljima u politici Draganu Stevandiću I Anji Margetić koji su vaćne karike u Gradskom vijeću Sarajeva. Tema je bazen na Otoci. Sarajevu fali bazena, a I ovaj jedan nije adekvatan, barem svome nazivu.

- Kao prvo bazen na Otoci nije Olimpijski i na njemu se ne može održavati niti jedno evropsko, ili svjetsko takmičenje jer nema manji 25 metarski bazen za rasplivavanje. Ali zato ima ledina pored bazena, pukla gdje bi fenomenalno se mogao dograditi takav bazen i organizirati onda evropska i svjetska plivačka takmičenja u Sarajevu, napisao je Vujčić.

Ovih dana fenomenalna plivačica iz BiH Lana Pudar opet briljira na svjetskoj sceni. Danas će plivati svoje prvo seniorsko finale na Svjetskom prvenstvu. Grad Sarajevu je Lani pruižio pomoć da trenira u Sarajevu, ali Grad Sarajevo ne može Lani, ali I ljubiteljima sporta priuštiti priliku da se njenim usjesima radujemo na domaćem terenu.

Prema Vujčićevom mšljenju upitno je da li na Otoci ima I dovoljan broj sjedećih mjesta za velika takmičenja, što je manji problem od onoga koji je primjerio tokom svojih boravaka na Otoci.

- I kako ono kažu "izvana gladac iznutra jadac". I po ovom pitanju sam ogorčen na gradsjke strukture u čijem vlasništvu je bazen. Dakle rijetko koja od kabina ima zakačke za odjeću što je investicija od daj bože 1000 KM. Dalje, pola tuševa ne radi jer su to isti oni tuševi koji su bili tu prije 14 godina kada je bazen otvoren i vjerovatno nikada nikome nije palo na pamet da je to potrošna roba koja bi se trebala zamjeniti. Takođe u dijelu gdje su svlačionice i tuševi postoji nekakav smrad koji nije baš ugodan. Ormarići, više ili manje, ali vjerujem da bi se i na njima mogla napraviti poboljšanja pogotovo kad su bravice u pitanju. Sam bazen je ekstra, voda čista i bistra, temperatura vode odlična, kaže Vujčić.

Podsjeća da veliki broj djece prođe kroz taj bazen međutim nakon dugo vremena grad Sarajevo i pored više nego solidnih uslova ima samo jednu jedinu perspektivnu plivačicu, Iman Avdic iz Sport Timea. To je katastrofalno za sarajevsko plivanje

- Da i možda bi bilo lijepo da Anja posto poznaje fantastično sve oko bazena na Otoci da egzaktne podatke koliko djece i koliko klubova iz Sarajeva koristi bazen pa možda onda nekom i dođe iz guzice u glavu da na ovoliki grad jedan bazen je NISTA!