Sport

DOSTA JE BILO: Poruke mržnje na stadionima oštro sankcionirati

Poruke mržnje i vrijeđanja na utakmicama, svakodnevnica su na domaćim nogometnim stadionima. Rasna, nacionalna, vjerska i svaka druga netrpeljivost, ispoljava se na najniži mogući način, kroz ponašanje navijačkih grupa.

Primjer skandiranja, tokom nedavne utakmice reprezentacija Bosne i Hercegovine i Mađarske, samo je dio grozne slike, koji je ostao zabilježen.

Ubij, ubij, Srbina.... Vjerovatno se neće čekati dugo na odgovor, uvjetno rečeno, druge strane na skandalozno skandiranje mađarskih i domaćih navijačkih grupa u Zenici. I tako ukrug mržnje i netrpeljivosti. Fudbalski stadioni obiluju ovakvim scenama i u drugi plan potiskuju sportsko nadmetanje. Pravi navijači su zgroženi. 

Bivši fudbaler i reprezentativac Bosne i Hercegovine Darko Maletić u karijeri se susretao sa uvredama protivničkih navijača. Pokušavao ih je ignorisati i fokusirati se na igru. Pamti beogradske derbije dok je igrao za Partizan, kao najveći pritisak koji je osjetio. 

"Svi koji su igrali na Marakani znaju kakav je taj dole tunel i bez obzira što je to gradski derbi, sigurno ima dosta izraženo, ajmo reći one.. ne mogu reći mržnje, ali sigurno tog adrenalina i tog nekog rivaliteta. Ja sam obožavao igrati tamo, iako kad smo dolazili to su prozivanja, ogroman pritisak, ali to je bilo uživanje igrati, ne možeš reći ništa loše za to, ali ove neke druge stvari sigurno osuđujem", kaže Maletić.

U delikatnoj situaciji svakako su i komentatori fudbalskih utakmica. Zabrana emitovanja neprimjerenih scena, transparenata ili skandiranja kod takmičenja pod okriljem Evropske fudbalske federacije ne trebaju biti prepreka da javnost zna da su se dogodile, kaže naš poznati komentator Velid Spaho. 

"Mislim da bi praksa komentatora trebala biti da ukaže na sve, od sudijskih nepravdi na terenu koje se vrlo često skrivaju i ostalih negativnosti, pa do katastrofalnih ružnih groznih skandiranja kojima smo nedavno bili svjedoci. To jednostavno nije lijepo za čuti. I dužnost svakog čovjeka koji sudjeluje u realizaciji prijenosa da se prikažu te stvari da se kaže ono što se dešava i da se osudi na adekvatan način", naglašava Spaho.

Profesor Srđan Dušanić, koji je izučavao ponašanje navijača, kaže da su oni ogledalo visokopozicioniranih vinovnika govora mržnje u javnoj sferi, koji prolaze nekažnjeno. Kada se nalaze u grupi, pojedinci ne osjećaju odgovornost i ponašaju se agresivnije.

"Čovjek u masi nije pojedinac i ne ponaša se kao pojedinac. Grupa i masa nose sa sobom neke dodatne karakteristike kao što su jedno izraženije duševno jedinstvo, izraženije emocije, potom povratak na neke primitivnije oblike ponašanja. U grupi više dominiraju emocije nego pamet", ističe psiholog Dušanić.

Iako bismo navijačke grupe mogli svesti na ogledalo društva u agresivnijem obliku, niko osim samog društva ne može da eliminiše negativne pojave. Profesor Drušanić problem vidi u veoma niskom pragu tolerancije koje smo kao društvo postavili.

Povezani članci