Sport

BRUKA U NJEMAČKOJ: Kako su rukometni amateri očitali lekciju bh. "zvijezdama"

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u drugom meču Grupe E Europskog prvenstva doživjela je težak poraz od selekcije Nizozemske rezultatom 36:20.

Piše: BOGDAN BAUK (Ljudski.ba)

 

Bosna i Hercegovina je i ovoga puta imala ogromnu podršku na tribinama u njemačkom Mannheimu i to je jedino što vrijedi istaknuti u ovoj sumornoj priči.

Nizozemci su odlično ušli u utakmicu pa su već nakon deset minuta vodili sa 6:2. Nastavili su sjajnim tempom te povećali prednost na 12:3. Indisponirani bh. rukometaši nisu uspijevali da pruže bilo kakav otpor Nizozemcima, koja je igrala borbeno i već na kraju prvog poluvremena vodili sa visokih 17:7.

I u drugom poluvremenu su bili nadmoćni te su na kraju slavili sa uvjerljivih 36:20.

Najefikasniji u holandskom sastavu bio je Rutger Ten Velde sa devet golova, a u selekciji BiH Marko Davidović, Nedim Hadžić i Marko Panić sa po tri pogotka.

Ovim porazom bh. selekcija je ostala bez ikakvih šansi za plasman dalje nakon što je u uvodna dva meča, protiv Švedske i Holandije, doživjela dva poraza.

LEKCIJA RUKOMETNIH AMATERA

No, sinoć je zemlja sa 50.000 stanovnika očitala lekciju reprezentativcima Bosne i Hercegovine u svakom pogledu. Naime, Farski Otoci šokirali  su favorizirane Norvežane u dramatičnom susretu koji je okončan rezultatom 26:26.

Farski otoci ne prestaju oduševljavati rukometnu javnost. Mala otočna država u prošloj je utakmici namučila Sloveniju koja ih je na kraju svladala s tri razlike 32:29. U subotu su napravili najveću senzaciju ikada u rukometu uzevši bod protiv uvijek jakih Norvežana. U prvom poluvremenu briljirao je mladi lijevi vanjski Oli Mittun koji svojom drskom igrom ne odaje dojam da se radi samo o 18-godišnjaku.

Osim toga sjajnu podršku pružili su navijači Farskih otoka. Čak 5.000 navijača ispunilo je Mercedes-Benz Arenu u Berlinu. To čini gotovo 10 % nacije budući da na Farskim otocima živi 52 000 ljudi. Užarena atmosfera, raspoloženi pivot Rasmussen i Mittun pridonijeli su tome da su u prvome poluvremenu Farski Otoci pridržavali korak za Norvežanima i gubili minimalnim rezultatom 13:12. Farski otoci nastavili su s dobrom igrom te mučili Norvežane stalno izjednačavajući njihovo minimalno vodstvo.

Odvajanje Norveške na +3 razlike omogućio je sjajni vratar Torbjorn Sittrup Bergerud s tri obrane u razdoblju od 53. do 57. minute. Farski otoci nisu odustali ni tada te su serijom 3-0 u posljednim sekundama šokirali svjetsku javnost izjednačivši iz sedmerca za konačnih 26:26.

Naime, u posljednjih pet sekundi igre Reinkind povlači za dres Skipagotua koji taj potez kažnjava realiziranim sedmercem, za novi šok na Euru u Njemačkoj.

Rukometni amateri s Farksih Otoka očitali su lekciju reprezentativcima BiH u svakom segmentu. Svaki od tih sportaša amatera ima posao pored rukometa. Neki od njih su ribari, konobari, kuhari, koji se u slobodno vrijeme bave sportom, pa tako i rukometom. Ali, i pored toga pokazali su kako se borbeno i odgovorno odnose prema dresu s državnim grbom. Od prve do posljednje sekunde borili su se za svoju zemlju, izgarali na terenu. Nakon svega, jasno je da nije sve u novcu, kojeg Farani sigurno nemaju. Ovdje se isključivo radi o odnosu prema državi i državnom grbu, borbenom stavu kojeg su indolentni rukometaši BiH ostavili na polasku u Njemačku, ako su ga i tada imali.

I konačno. Došlo je vrijeme da se pogledamo u ogledalo. Ukoliko neki o reprezentativaca ne želi igrati za Bosnu i Hercegovinu – ni ne treba. Jer stara poslovica kaže – koga nema bez njega se može i mora!

Povezani članci