Sport

I TO SMO DOČEKALI: Upitan odlazak na Svjetsko prvenstvo, prvakinja Balkana zaboravljena

Lamija Zimonjić, nosilac crnog pojasa 2. dan u Taekwondou i prvakinja Balkana u kick boksu, za 3 dana, kao član reprezentacije, trebala je krenuti u Budimpeštu kako bi predstavljala Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom kick boks prvenstvu.

Cijeli ljetni raspust se posvetila intenzivnim pripremama, svaki dan trenira u dva navrata, a na pripremama reprezentacije u Bihaću trenirali su i po tri puta dnevno.

“Nisam imala ni dana odmora. Uveče slomljena i smorena, a ujutro opet puna snage, elana i iščekivanja, nogu punih krvavih žuljeva, ali sretna, presretna, svim srcem sam se radovala što ću predstavljati našu državu na Svjetskom prvenstvu. Ponosna, do zadnjeg dana sam se nadala da će se kao i za ostale takmičare i za mene naći finansijska sredstva, ni u jednom momentu nisam pomislila da će moj odlazak na kraju biti upitan”, kaže Lamija.

Iz Lamijinog tima ističu kako ni nakon dva mjeseca od titule prvakinje Balkana sredstva nisu osigurana, pa je tako i nastup na Svjetskom prvenstvu došao u pitanje. Kažu kako su primorani slati razne dopise i molbe za finansijsku pomoć nadležnim institucijama.

 

Dodaju kako je jedinu pomoć za Lamijin nastup dao njen matični klub koji je izdvojio 800KM, te ističu kako su troškovi za odlazak na prvenstvo oko 2.000KM.

“Nije dobila ni nagradu za osvojeno prvo mjesto na Balkanskom prvenstvu uz obrazloženje da je budžet ograničen i da nemaju za sve takmičare. Po kojem se to kriteriju odlučuje o raspodjeli sredstava za takmičare ako ispunjavaju iste uslove?!”, pitaju se iz Lamijinog tima, a potom dodaju:

“Lamija je odlična učenica i perspektivna sportistkinja koja trenira dva sporta u isto vrijeme. Svi pričaju o tome kako mlade nade i talente treba zadržati u BiH a niko na vlasti to u ova dva mjeseca nije dokazao. Svi kojima su se obraćali uradili su upravo suprotno, pokazali koliko su im uspješni mladi talenti nebitni.”

“Šta ja kao perspetivna sportistkinja imam od toga što sam se svega odrekla kako bih se maksimalno spremila da u najboljem svjetlu predstavljam svoju državu na Svjetskom prvenstvu a onda na isto ne mogu otići? Za šta smo svoje vrijeme i trud dali moji treneri, ja i svi oni koji su učestvovali mojim pripremama, kakva poruka se šalje mladima”, postavlja pitanje mlada Lamija Zimonjić.

 

Tako je odlazak na ovo takmičenje za perspektivnu Lamiju upitan, a do početka prvenstva u Budimpešti ostala su svega tri dana.

“U drugim državama plaćaju i nagrađuju svoje perspektivne sportiste, a u našoj 3 dana pred polazak na Svjetsko prvenstvo odlazak naše predstavnice i dalje je upitan. Da li smo toliko dotakli dno da se prilika da predstavimo državu na tako važnom događaju kao što je Svjetsko prvenstvo izjednačava sa nulom? Da li je to prava slika naše države? Ovaj problem široko oslikava nebrigu nadležnih prema mladim perspektivnim sportistima, uprkos njihovim stalnim obećanjima o podršci.”, dodaju iz tima mlade sportistkinje.

Ogorčeni su, jer kako kažu, zbog nemara nadležnih mukotrpan rad mogao bi biti uzaludan.

“U trenutku kada bi uspješni mladi talenti trebali imati maksimalnu podršku, suočavamo se sa bolnom realnošću. Mjeseci odricanja, znoj, trud i rad, ne samo naše reprezentativke već svih onih koji su radili na pripremama, sve je dovedeno u pitanje. Da li je to stvarnost u kojoj mladi umjesto da budu podržani i nagrađeni moraju da se bore, mole, ponižavaju? Da 3 dana pred Svjetsko prvenstvo zbog neizvjesnog odlaska budu pod stresom i užasnim pritiskom umjesto da se skoncetrišu na posljednje psihofizičke pripreme za najbolji mogući nastup. Da li zaista želimo ovakav odnos prema sportistima koji s ponosom nose ime naše države?”, dodali su.