Pozitiva

SRPSKO CRVENO SELO: Svi žive od sušene paprike

Oktobar je mjesec koji je poznat po pečenju paprika, rado viđenog specijaliteta na svakoj trpezi, bilo u obliku salate ili ajvara, pa se tako fenomenalni miris ove delicije nerijetko širi iz kuća ili stanova, ukoliko živite u gradu.Naravno, leskovačka paprika je nadaleko čuvena, a jedno selo u okolini ovog grada poznato je pod nadimkom „crveno selo“.

Na samo desetak kilometara od Leskovca, na obali Južne Morave, prostire se ovo neobično selo čiji žitelji godišnje proizvedu tone začinske mljevene paprike.

– Sad je nazivaju kozji rog, neko novo ime. A mi znamo da je ljutača i nizača, tako smo je zvali odranije. Moji ćale i djeda i pradjeda su sadili. I to naše sjeme ne rađa nigdje drugo, samo ovdje – rekao je proizvođač začinske paprike Slobodan Nedeljković.

– Ovdje je podneblje najbolje za proizvodnju paprikau Donjoj Lokošnici. Nigdje nema takvo mjesto gdje uspjeva ova paprika. Znači ovo je podneblje najbolje i uvijek uspjeva lijepa paprika – kaže proizvođač Jovan Ničić

– Prvo se posije u leju, pa se onda to plijeve i posipuje, pa onda se iznosi na otvoreno, sadi se sa sadalicom, traktor vuče mašinu jednu, gdje po 3-4 radnika sade, vozi traktor i sadimo, onda kopamo, pa onda prašimo, pa onda navodnjavamo sa cijevima, pa beremo – kaže Olgica Stojković, proizvođačica začinske paprike.

U poljoprivredi sezona nizanja paprika još uvijek nije gotova, te nije poznat konačan broj venaca za ovu godinu, iako se do sada svaka kuća može pohvaliti trocifrenim brojem.

– Ove godine ima preko 500 vijenaca, ima krupna što se stavlja sa gumicama, ona je za tržište, sitna ide za mljevenje, to je za zapršku, odnosno, mljevena paprika, i pravimo gruvanu za u roštilju – kaže Olgica Stojković, proizvođačica začinske paprike.

– Znači, mora se staviti na koncu da se svaki vijenac penje na zidu, najmanje mjesec i po dana da bude na zidu, e, poslije toga idu sušari. Kad se završi sušenje, ide u džakove i skladišti se u prostorije, i onda preko zime, preko ljeta, cijele godine idemo na tržište – kaže Nedeljković i dodaje da je najbolje stavljati papriku u pasulj.

Povezani članci