Politika

ZLOČINCI U UDŽBENICIMA: "Istina" o Karadžiću i Mladiću za odgoj novih srpskih generacija

Nakon što su prosvjetne vlasti u Republici Srpskoj uvele izmjene nastavnog plana za istoriju 8. i 9. razreda osnovnih škola u ovom etitetu krenuli su sa odbranom veličanja ratnih zločinaca ratka Mladića i Radovana Karadžića.

SDA najavljuje apelaciju Ustavnom sudu zbog, kako kažu, neustavnog nastavnog plana.

Propali političar koji se sakrio pod skute SNSD-a Ognjen Tadić upozorava da se SDA kao indoktriniranoj vjerskoj političkoj organizaciji ne smije dati prostor da se miješa u nauku i obrazovanje.

Istoričari kažu da udžbenici nikoga ne vrijeđaju. U pozadini je, kažu porodice srpskih žrtava, namjera da se istorija Republike Srpske i srpskog naroda piše u Sarajevu.

Kažu kako će konačno mladi naraštaji u Republici Srpskoj, kroz nastavni program spoznavati potpunu istinu o Odbrambeno-otadžbinskom ratu, pravu, a ne onu hašku. Priče iz njihovih domova, kazivanja očeva i djedova o stvaranju Republike Srpske, pobjedama, ali i stradanju Srba, naučno obrađene pretočene su u nastavni program istorije za 8. i 9. razred osnovne škole, navodi se u obrazloženju.

Opredijeljenost našeg obrazovnog sistema je da učenici nikoga ne mrze, da znaju ko su, šta su i odakle su i da su spremni da prihvate nekog drugog koji ne dijele istoriju kao oni - navela je Slađana Tanasić, direktorka Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske.

Samo faktografsko pominjanje imena Radovana Karadžića i Ratka Mladića u udžbenicicima istorije, čak i 14-godišnjeg heroja Spomenka Gostića koji je poginuo od granate Armije BiH  kažu protumačeno je kao slavljenje ratnih zločinaca. Za vlasti u RS-u očekivano od onih koji godinama djecu uče da su "Srbi bili agresori na BiH", Bošnjaci autohtoni narodi, a svi ostali došljaci. Pojedinci u udžbenicima vide "bujanje" fašizma u Republici Srpskoj, teško shvatljive optužbe kada se znaju razmjere stradanja Srba od tog zla.

- Pominju se imena Radovana Karadžića i generala Ratka Mladić, naravno njihova imena su i ranije pominju u udžbenicima u Republici Srpskoj, pa i u Federaciji i regionu. Kada je u pitanju Srpska radi se o čistoj faktografiji. Bez obzira kakvo ko imao mišljenje o pojedinim ličnostima, ukoliko se radi o nekome ko je kreirao prošlost i bio akter važnih istorijskih događaja, sasvim je logično da se njihovo ime nađe u rubrici pojmovi - ističe istoričar Borivoje Milošević.

Iz RS poručuju, logika i istorijska nauka su strane politici u Sarajevu i dijelu međunarodne zajednice. Smatraju da skoriju prošlost treba da tumačimo na osnovu haških optužnica za genocid, kroz medijske narative o velikosrpskoj agresiji, stereotipe o Srbima zločincima a Bošnjacima žrtvama.

- Iza svega stoji politička namjera da se istorija svih naroda u BiH, može i mora pisati samo na jednom mjestu, možda u nekoj kancelariji u Sarajevu, a da ćemo rezultate te istoriografije mi - profesori, studenti i učenici, morati slijepo da slijedimo - kaže Milošević.

Oglasila se i američka Ambasada iz Sarajeva. Kažu da "lažni narativi u nastavnom programu ugrožavaju stabilnost BiH". Iz RS poručuju da nisu vidjeli objašnjenje šta je to neistina u udžbenicima istorije. 

Kristijana Šmita  optužuju da nije ni vidio kakve su izmjene u nastavnom programu istorije za osnovce, ali prijeti krvičnim progonom.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić poručio je da Srbi nisu spremni da se odreknu svoje slavne istorije i zaborave svoje žrtve čije stradanje ne zanima međunarodnu zajednicu.

- Pozivamo Ministarstvo prosvjete i kulture da pod obavezno uvedu obilazak svih srpskih stratišta. Djeca moraju da znaju ko je general Mladić, ko je bio prvi predsjeenik Republike Srpske Radovan Karadžić i moraju da nauče konačno šta se ovdje dešavalo i da smo mi stradalnici. Moramo da znamo svi da je samo u Podrinju ubijeno 3.267 Srba - jasan je Kojić.