Politika

ŽIVI PARTIZANSKA BANJA LUKA: Grbićeva BiH je sinonim dobrog komšije ma kom se Bogu molio

Zastupnik SDP-a u NSRS Saša Grbić sinoć je u Banja Luci oduševio prisutne govorom povodom Dana državnosti BiH. Govor prenosimo u cijelosti.

Drugarice i drugovi,

Dame i gospodo,

Dobro dosli u partizanski grad, u Banja Luku! 

Danas kad obilježavamo Dan državnosti Bosne i Hercegovina i dan zasjedanja ZAVNOBiH-a suočavamo se kao i tada, sa velikim izazovima! I tekovine tog vremena su istorijske, ali evociranje uspomena bez osvrta na trenutni teški politički trenutak u kojem se danas nalazimo nije moguće! 

I tada kao i sada gledajući eksterni uticaj na ovu našu zemlju, istočna agresivnost je prejaka, a zapadna obećanja su nepouzdana, a često je i obrnuto! 

Unutrašnji odnosi u entiteskom uređenju države su još gori! 

Imamo dominantne neprijatelje i protivnike uspostavljanja građanske, jedinstvene države i u Federaciji Bosne i Hercegovine, uz već legitimisane pozicione i tzv. opozicione formacije u Republici Srpskoj! 

I da stvar nazovemo pravim imenom, SDP BiH je osnova državotvornosti Bosne i Hercegovine u Republici Srpskoj.

I napravili smo istorijski uspjeh, te se poslije više od decenije vratili u Narodnu skupštinu Republike Srpske! 

Danas je istorijski kontinuititet i održavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Banja Luci! 

Složićete se sa mnom da je to bilo nezamislivo do prije samo par godina! 

I mi danas, kao i naši utemeljivači prije 79. godina imamo političke neprijatelje, kolaboracioniste koji teže raspadu Bosne i Hercegovine! I poručujem svima širom Bosne i Hercegovine, posebno onima koji nas ovih dana sa bezbjedne udaljenosti stigmatizuju- nastavićemo svoj put, bosansko -hercegovački put! 

I na osnovu toga ćemo i donositi političke odluke! 

Te, već davne 1943. godine 247 delegata je donijelo sudbonosne odluke za Bosnu i Hercegovinu! 

Danas su iste takve odluke na leđima samo 4 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a u opštoj atmosferi linča kako u Banja Luci, tako i od određenih struktura u Sarajevu! 

Isto tako, mi ostajemo na ovom prostoru jedina ikonosna bosansko- hercegovačka konstanta, ma šta ko rekao i mislio samo preko svoje tastature! 

Poručujem svima da smo u svakom trenutku spremni da stanemo na patriotsku vagu Bosne i Hercegovine, pa da se sa svima izmjerimo! Moj lični, privatni politički opus je jednostavan! 

Bosna i Hercegovina je sinonim za dobrog i čestitog komšiju, ma kojem se god ko Bogu molio! 

Molim sve ovdje prisutne i sve širom Bosne i Hercegovine da nam ne odmažete, ako već ne možete pomoći! 

Povezani članci