Politika

VUČIĆ U PROBLEMU: Nema vlasti u Beogradu, opozicija sa transparentima

Beograd  je na rubu novih izbora za gradsku vlast nakon što je konstitutivna sjednica Skupštine grada danas odgođena za 1. ožujka zbog nedostatka kvoruma, uz napetosti i prosvjede oporbenih vijećnika koji optužuju vladajuću SNS da je pokrala izbore u prosincu prošle godine.

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je 49 mandata na izborima 17. prosinca, a proeuropska oporbena koalicija lijevog centra "Srbija protiv nasilja" (SPN) 43 od ukupno 110 vijećnika, dok koalicijski partneri naprednjaka socijalisti (SPS) imaju pet.

Konzervativna desna koalicija NADA ima sedam vijećnika, a skupina "Mi-glas naroda", koju predvodi kontroverzni liječnik Branimir Nestorović šest, ali SNS nije uspio u pokušajima da ih pridobije za zajedničko formiranje skupštinske većine.

 Oporba optužuje vladajuće da su "pokrali volju građana" izbornim inženjeringom i dovođenjem birača iz Republike Srpske i gradova u Srbiji u kojima 17. prosinca nije bilo lokalnih izbora. Brojne primjedbe imali su i međunarodni promatrači čije se izvješće očekuje do konca veljače.

Europski parlament usvojio je 8. veljače rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim izbornim nepravilnostima, te predlaže suspenzija pristupa Srbiji europskim fondovima, ako se dokaže da su vlasti bile izravno umiješane u prevaru birača.

Izabrani oporbeni vijećnici ušli su danas u Skupštinu Beograda i pred skupštinsku govornicu stali s transparentima "Beograd vas neće!","Pokrali ste izbore","Krađa neće proći". 

SNS nije uspjela osigurati većinu

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, čije ime je nosila izborna lista naprednjaka "Aleksandar Vučić - Srbija ne smije da stane", ustvrdio je jučer da SNS ima "legalnu, ali još ne i legitimnu većinu", ne isključivši mogućnost ponavljanja beogradskih izbora ako SNS ne uspije osigurati više od polovice mandata u gradskom parlamentu.

Slično su ponovili i predsjednik SNS Miloš Vučević i dosadašnji gradonačelnik Aleksandar Šapić.

  "Mi smo pobijedili i vjerujem da ćemo tu pobjedu ne samo potvrditi ako dođe do ponovljenih izbora, nego je i učiniti još uvjerljivijom", rekao je Šapić novinarima prije početka današnje sjednice koja je potom odgođena.

Kandidat za gradonačelnika oporbenog SPN-a Vladimir Obradović rekao je novinarima da Skupština grada nije konstituirana i da SNS i SPS nisu osigurali većinu, te ne mogu uspostaviti gradsku vlast.

"Najavljeno je da će sjednici s njihove strane nazočiti 60 vijećnika, ali ih nije bilo, što govori da oni većinu nemaju", konstatirao je Obradović, ocijenivši da je "ovo danas velika pobjeda oporbe".

 "Izbori u Beogradu se moraju ponoviti"

Vođa koalicije NADA Miloš Jovanović inzistirao je prije najavljene sjednice da se izbori u Beogradu moraju ponoviti jer su "rezultati nelegitimni", naglasivši kako bi i "bilo kakvo konstituiranje vlasti u Beogradu bilo  nelegitimno".

"To bi bio otvoren poziv za sve građane Beograda da obrane izbornu volju", rekao je Jovanović.

U postizbornoj krizi nakon 17. prosinca tisuće ljudi je prosvjedima u srbijanskoj prijestolnici tražilo ponavljanje izbora, a pokušaj skupine izabranih oporbenih vijećnika da uđu u Skupštinu Beograda tijekom jednog od prosvjeda vladajući su nazvali "rušenjem ustavnog poretka".

Ako se do 3. ožujka, kada istječe posljednji zakonski rok, ne konstituira gradski parlament i ne izaberu predsjednik, potpredsjednik, tajnik i administrativna vijeća, od tada počinje teći rok od mjesec dana u kojem predsjednik Skupštine Srbije u razdoblju od 45 do 60 dana treba raspisati nove izbore. 

Povezani članci