Politika

VLAST HOĆE ŠUPLJU GRANICU: Tegeltija predložio Vijeće ministara BiH podržalo

Bosna i Hercegovina ima veliki broj graničnih prelaza na kojima je stanje loše, a nekoliko njih ne zadovoljava ni elementarne potrebe. Granični prelazi su ogledalo države, a ovi u BiH ne obećavaju. Da ne bude bolje potrudio se prije odlaska Zoran Tegeltija, sada već bivši ministar finansija, a novi direktor UIO:

Prije nego što je preuzeo dužnost direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Banjoj Luci, Zoran Tegeltija je kao ministar finansija i trezora BiH smanjio Graničnoj policiji BiH finansije za 4,3 miliona KM, a sve je usvojilo Vijeće ministara BiH.

Tegeltija je tako inicirao smanjenje planiranog iznosa za potrebe Granične policije BiH sa 5.828.200 KM na 1.618.000 KM i 150.000.

Novac je bio namijenjen za kapitalne projekte u narednoj 2024. godini čime je značajno smanjena i operativna sposobnost Granične policije BiH.

Sada će uslijediti značajna revizija koja uključuje novo odlaganje izgradnje objekata koji su trebali biti u vlasništvu države, a što će značiti i ponovno iznajmljivanje nekretnina za smještaj terenskih ureda jedinica GP BiH.

Na loše posljedice ovakve odluke ukazao je direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković.

Povezani članci