Politika

VANREDNO U CIK-u BiH: Još jedna Čovićeva utvrda pred padom

Centralna izborna komisija (CIK BiH) objavila je nove rezultate za lokalne izbore u Žepču. 

 

U trci za načelnika općine i dalje je u vodstvu Suvad Hadžić iz SDA sa 4.795 glasova, a drugi je Mato Zovko iz HDZ-a sa 4.630. Razlika između dva kandidata je sada 165 glasova. Trećeplasirani je Andrej Kajić iz Hrvatskog demokratskog saveza sa 2.696.

 



Naime, CIK BIH je objavio rezultate do sada prebrojanih glasova koji su došli poštom. Od 206 prebrojanih glasova iz inostranstva Hadžić je dobio 27, Zovko 111, a Kajić 68.

Lider HDZ-a BIH Dragan Čović danas je u Šibeniku gdje se održava Opći Sabor HDZ-a Hrvatske, rekao da Hrvati dalje moraju graditi zajedništvo i u tom kontekstu pomenuo upravo I Žepče.

"Jer smo i na ovim izborima osjetili da imamo problema unutar tog kapaciteta, kako nas ne bi naši prijatelji unutar HNS izlagali porazima u sredinama gdje je naša brojnost izjednačena s drugim narodom, ovaj put mislim na Žepce i Odžak, ali mislim da ćemo i ovaj put to završiti dobro", rekao je Čović koji se i dalje nada pobjedi Zovke.

Neizvjesna će do posljednjeg glasa biti utrka za načelničku poziciju u Odžaku. 

HDZ-ov kandidat, Ilija Ilić trenutno ima samo pet glasova prednosti u odnosu na kandidata SDA Anesa Osmanovića. Naime, nakon što su se počeli brojati glasovi koji su prostigli poštom, Ilija Ilić trenutno ima 2027 glasova, dok Osmanović ima 2022 glasa.

 

 

Trenutno je prebrojano 120 glasova koji su došlo poštom. Od tog broja Osmanović je dobio 96, a Ilić 10, te Drago Zečević 5 i Mirsad Ahmetović 10. Ako se ovaj trend nastavi Osmanović bi mogao pobijediti u konačnom zbiru, što je i najavio u izbornoj noći.