Politika

UZALUD POKUŠAJI PREVARE: Sankcije ostavljaju ekonomsku pustoš u RS-u

Američke sankcije ostavljaju pustoš u ekonomskom sektoru Republike Srpske. Domaće banke odbijaju saradnju s firmama nasljednicama onih koje su ranije dospjele na crnu listu. Kompanija Invictus Technology Group najavila je drastične mjere - otpuštanje radnika. Tako se pokušaji da se zaobiđu sankcije SAD-a, iz primjera u primjer, pokazuju kao loš i uzaludan potez.

Prvog augusta Invictus se zvanično predstavio kao firma koja je nastala nakon što su ugašene Infiniti, Prointer i ostala preduzeća s američke crne liste.

“Kompanija Invictus Technology Group počinje operativno da radi. Šta to znači? To znači da su svi zaposleni potpisali ugovore o radu i počinju da rade za tu kompaniju”, poručivao je direktor Invictus Technology Group Bojan Vujić.

Ipak, ni nepun mjesec nakon otvaranja, iz Invictusa novo saopštenje. Navode da će preduzeti drastične poteze koji uključuju značajno smanjenje broja zaposlenih:

“Nakon ogromnog pritiska Ambasade SAD-a u Sarajevu, a u strahu od narednih poteza američke administracije i novih sankcija, banke su ignorisale naša nastojanja da kao nova kompanija dobijemo polazne elemente neophodne za normalno poslovanje. Zbog ovakvog nerazumijevanja teško možemo da održimo finansijsku stabilnost što iz dana u dan dodatno usložnjava čitavu situaciju.”

Za predstavnike RS-a riječ je o kršenju ljudskih prava od Ambasade Sjedinjenih Država.

“Očekujem da se o tome izjasne oni koji se bave ljudskim pravima, prvo da čujem što kažu Amnesty ili Transparency International, svi ovi koji gledaju svaki zarez koji mi kažemo da problematizuju”, izjavio je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS-a (US).

O politici sankcija se ponovo nedavno oglasio pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja James O´Brian. Poruka jasna: svako ko pruža podršku sankcionisanim subjektima podložan je sankcijama.

“Ono što je ambasada SAD-a uradila jeste da je objasnila bankama rizike u okviru postojećih sankcija. Mi radimo takvu istu stvar u zemljama širom svijeta, a samo se u Banjaluci optužuje ambasada SAD-a za njihovu ekonomsku situaciju. Sankcije podrazumijevaju da se ne može koristiti naš sistem za koruptivne aktivnosti”, istakao je O´Brien.

Ministrica finansija Zora Vidović (SNSD) kaže da je iznenađena ovakvom izjavom. Kaže, niko od sankcionisanih nije procesuiran i osuđen za korupciju. Zatvaranje računa u domaćim bankama, prema njenim riječima, nije u skladu sa zakonom.

“OFAC-ova lista podrazumijeva da ne možete imati račun u dolarima i da vam se plijeni imovina u Americi. A ovo sve drugo što se sad ovdje radi nije u skladu ni s našim zakonima ni s međunarodnim zakonima. Postavlja se pitanje šta se desilo u RS-u. Mislim da se to u narednom period mora raščistiti”, poručila je.

Vidovićeva dodaje i da je da je Ambasada Sjedinjenih Država onemogućila Vladi RS-a da izađe na međunarodno tržište, kao i da su američkim reakcijama spriječeni dogovori u Bosni i Hercegovini.

Povezani članci