Politika

U SREBRENICI OPET KUHA: Pavlović testira Bošnjake, ali ih i dalje napada

Aktuelna skupštinska većina u Srebrenici sutra je opet na velikom ispitu. Preko pravosuđa smijenjeni SNSD-ovac Radomir Pavlović koji se razišao sa aktuelnim načelnikom uspio je osporiti svoju smjenu s mjesta potpredsjednika Skupštine. Ključ je u rukama bošnjačkih odbornika koji opet imaju svoje ratove.

Problem za Pavlovića su napadi na uposlenike Memorijalnog centra u Potočarima i podrška Branimiru Kojiću u osporavanju broja poginulih.

Aktuelna većina u Srebrenici planira potvrditi svoju odluku o smjeni Radomira Pavlovića. Iako je ranije za njegovu smjenu bilo 16 odbornika neizvjesnost postoji jer se ne zna kako će ovog puta glasati odbornici Koalicije Moja adresa je Srebrenica.

- Ja ne želim vjerovati da će Bošnjaci dati podršku čovjeku koji ih otvoreno napada i vrijeđa. Podrškom Branimiru Kojiću kopa po ranama Bošnjaka želeći da prebrojava žrtve genocida tvrdeći da Bošnjaci manipulišu brojkama. Osim toga svi znamo da napada uposlenike Memorijalnog centra u Potočarima i da je zagovornik promjene naziva ulica sa ciljem da se trg preimenuje u 9. januar, za Ljudski.ba je rekao Salko Tursunović, predsjedavajući Skupšine u Srebrenici.

Kaže da je prilikom smjene došlo do greške jer se umjesto odluke uradilo rješenje koje nije on potpisao. Očekuje da sutra bude ponovo potvrđena volja većine odbornika da Pavlović ne bude potpredsjednik.

Pavlović s druge strane očekuje da se ispravi greška zbog koje je, kako kaže, općini načinjena materijalna šteta, ali ne želi se izjasniti da li bi opet bio potpredsjednik jer je u međuvremenu dobio direktorsku poziciju. U Srebrenici se ipak špekulira da pokušava oformiti novu skupštinsku većinu tako što bi na svoju stranu pridobio SDS obećanjem da Momčilo Cvjetinović bude potpredsjednik.

- To su bili samo neki razgovori, teško je bilo šta predviđati prije same sjednice, za Ljudski.ba, kaže Pavlović.

U njegovoj matematici potrebne su i ruke odbornika Koalicije Moja adresa je Srebrenica koji ne podržavaju Tursunovića.

- Ja zaista ne znam šta je planirano sutra za sjednicu. SDA će tokom dana zauzeti svoj stav, ali ne vjerujem da je ugrožena aktuelna većina. Ja sam Pavloviću davno rekao da će mu nakon smjene Ćamila Durakovića doći glave saradnja sa Tursunovićem i Bošnjacima koji su istupili iz naše koalicije, istakao je Tabaković.

Da zvaničnog stava još nema tvrdi i Tifa Efendić aktuelna direktorica vrtića čijim radom je aktuelna većina nezadovoljna, pa bi spas mogla naći u podršci Pavloviću.

- Mi ćemo tek donijeti odluku kako sutra glasati. Moj izvještaj je u oktobru, svašta čujem, ali ne bih prejudicirala prije nego se odbornici očituju, istakla je Efendić.

Da bi sutra ipak moglo biti turbulencija govori stav Tabakovića da bi SDA bila spremna podržati Pavlovića ako oko sebe okupi većinu srpskih odbornika.

- Za razliku od Srba koji prilikom izbora Tursunovića nisu uvažavali većinu kod Bošnjaka mi se nećemo tako ponašati, kaže Tabaković.

S druge strane Tursunović tvrdi da je s novom većinom sačuvao sve pozicije koje pripadaju Bošnjacima u javnoj upravi za što Pavlović nikada nije bio spreman o čemu svjedoče i napadi na načelnika službe za društvene djelatnosti u općini Adema Mehmedovića.

Trenutno aktuelna većina na svojoj strani ima devet srpskih odbornika, a Pavlović tri, ili četiri. S obzirom da je u Srebrenici sve moguće, a da Pavlovića vuče i želja da se obračuna sa načelnikom Grujičićem sutra bi moglo biti zanimljivo.

Pavlović je, podsjetimo, javno branio Branimira Kojića koji tvrdi da je u Srebrenici stradalo puno manje civila nego što se tvrdi. U tom pravcu Pavlović ističe da ni jedna primarna masovna grobnica nije bila u Srebrenici, a Srbi su dobili 1.000 godina zatvora.

 

Povezani članci