Politika

TEST ZA KONAKOVIĆA: U Dodikovim redovima bura, Schmidta žele protjerati iz BiH

Savjetnik Milorada Dodika, pravnik po struci Ognjen Tadić, rekao je da bi se potvrđivanje optužnice protiv Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića moglo nazvati "udruženim zločinačkim poduhvatom".

- Prvo je Šmit počinio krivično djelo time što je donio neovlašćeno izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH. Onda mu se u tom krivičnom djelu priduržio direktor Službenog glasnika /Miloš Lukić/ koji je to objavio. Onda im se pridružio tužilac koji je na osnovu toga podigao optužnicu, a onda im se priduržio i sudija za prethodno saslušanje koji je potvrdio takvu optužnicu. To u svakoj drugoj zemlji nema drugi naziv nego organizovana kriminalna grupa, da ne kažem udruženi zločinački poduhvat - rekao je Tadić.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Žarko Laketa rekao je za RTRS da je boravak Kristijana Šmita u BiH upitan jer njegovo imenovanje nije potvrđeno rezolucijom Vijeća sigurnosti UN, čime su institucije BiH dovedene u zabludu i zloupotrebljen Zakon o strancima.

Laketa je naveo da je Članom 124 Zakona o strancima određeno da se odredbe ovog zakona ne primjenjuju na lica koja po međunarodnom pravu, odnosno na osnovu međunarodnog ugovora, uživaju diplomatski status u BiH.

Nakon što je ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić pozvao sve institucije u BiH da preispitaju način dobijanja boravka Šmita, Laketa je rekao da je sada na potezu Ministarstvo vanjskih poslova koje primjenjuje Član 124 Zakona o strancima, kada su u pitanju diplomate, što u ovom slučaju nije tako.

Povezani članci