Politika

SVE ZA VLAST: Ubrzava se prodaja prirodnog blaga u BiH

Nakon što je prodala državno zemljište na Jahorini, Vlada Republike Srpske je ofanzivno krenula u prodaju akcija koje ima u ustanovama i preduzećima. Prva će otopiti led Banja Vrućica u Tesliću. Vlada Srpske bi mogla u potpunosti da ostane bez vlasničkog udjela koje ima u ovom kompleksu preko IRB–a i PREF–a, ako, kako je planirano, proda 18 odsto akcija po cijeni od 10,3 miliona maraka.

Prodaja ide po nalogu sve ili ništa, baš kao i politika kojom se rukovode visoki zvaničnici Srpske u posljednjih nekoliko mjeseci.

"Republici Srpskoj nedostaju stotine miliona maraka, kažu oko 500 miliona iz prošle godine duga, i sada se nastoji upumpati taj novac. To je rezultat neodgovornog odnosa prema onome što je narodno, što je naše, što pripada nama u Republici Srpskoj, od strane jedne neodgovorne i korumpirane vlasti“, kaže Milan Miličević, predsjednik SDS- a.

Iako je Banja Vrućica zdravstveno–turistički kompleks, ministar turizma Denis Šulić tvrdi da nije upoznat sa ovim informacijama.

"Banja Vrućica jeste turistički kompleks, ali je prvenstveno zdravstveni, pa je samim tim njihova nadležnost u Ministarstvu zdravlja“, poručuje Šulić.

Ništa upućeniji, ili barem samo tako kažu, nisu ni u Ministarstvu zdravlja Republike Srpske, iz kog su na naš upit odgovorili da nisu nadležni za državne akcije u Banji Vrućici.

Bez obzira što su Investiciona razvojna banka i Društvo za upravljanje penzijskim rezervnim fondom kao zastupnici državnog kapitala donijeli ovu odluku, ona nije mogla dobiti zeleno svijetlo bez vrha Republike Srpske.

„To je zločin, to je ekonomski zločin. Prirodno bogatstvo je javno bogatstvo, narodno, i mora da služi narodu i da narod ima dobit od njega. Taj princip se poštuje na Zapadu i sva prirodna bogatstva je u vlasništvu naroda, odnosno skupština“, objašnjava ekonomista Aleksa Milojević.

Zanimljivo je da je prodaja akcija u Banji Vrućici krenula ubrzo nakon prodaje državnog zemljišta na Jahorini. Iako je Pravobraništvo BiH upozorilo Vladu Srpske da je prodaja sporna, oni su to ignorisali. U međuvremenu, Tužilaštvo BiH je formiralo predmet, ali ni to nije zaustavilo resorno ministarstvo da nastavi sa planom prodaje.

Vlada Republike Srpske je prihvatila ponudu kompanije “Drvo-export”, za koju se uu medijima navodi, u vlasništvu SNDS-ovog odbornika Srđana Klječanina Rufija, koji je takođe pod istragom upravo zbog pustošenja šuma.

„Mi i dalje nastavljamo da radimo sve po zakonima Republike Srpske i svako eventualno ustupanje ili prodaja zemljišta, gradnja infrastrukture i slične stvari će biti nastavljene u skladu sa propisima Republike Srpsle“, poručuje Denis Šulić.

Izgleda da je finansijski kaiš dobro stegao Vladu Srpske, s obzirom da kao malo dijete traži i posljednju konvertibilnu marku zaturenu negdje ispod kreveta. Očigledno se milioni skupljaju gdje god se stigne, ne bi li se sakupilo dovoljno za dug od skoro pola milijarde maraka koje je, kako je BN televizija već objavila, prenijela iz prošle u ovu godinu. A rate kredita samo pristižu.

Povezani članci