Politika

SUMNJIVI SPISKOVI: Šteta od nepogoda najveća kod člana komisije

U Cazinu je završena procjena šteta od obilnih padavina po pristiglim prijavama građana. Mnoge je iznenadilo da je najveći iznos procijenjen na imanju člana komisije za procjenu Šteta Senada Ždralića. Dok većina u tome vidi malverzacije u organizaciji NES-a, Ždralić ne vjeruje da će nekad vidjeti novac, a nije procijenjeno malo.

Piše: ERNAD METAJ

Čaršija ko čaršija. Nakon što je spisak procjene šteta od poplava i padavina ugledao svjetlo dana krenule su priče o talovima unutar NES-a. Ide se dotle da se tvrdi kako će se dio odobrenog novca vraćati, jer valja opet finansirati stranku i kampanju.

Najveća šteta procijenjena je na imanju Senada Ždralića iako je kuća na uzvišenju. Procjenitelji su našli 190.800 KM štete.

- Na mom imanju se pojavilo klizište. Na kuću mi se naslonilo oko 1.000 kubika zemlje. Ja sam se izuzeo u odlučivanju o mom zahtjevu. Kolegama sam jasno dao do znanja da ne želim glasati niti uticati vezano za odluku oko moje prijave, za Ljudski.ba je istakao Ždralić.

Potvrdio je to i predsjednik komisije Zuhad Porčić, tvrdeći da postoji jasna metodogija kod utvrđivanja šteta.

- Nikakva sredstva nikome nisu dodijeljena, ovo su procjene kako bi se tražila pomoć s viših nivoa vlasti koji do sada nikad nisu pomogli Cazinu. Vidim da se preko društvenih mreža šire dezinformacije je ovo nije spisak za isplatu, već samo procjena štete na osnovu odluke općinskog vijeća o proglašenju elementarne nesreće uzrokovane obilnim padavinama. Ukupna šteta po pristiglim prijavama je procijenjena na preko dva miliona, i općina nema taj novac, istakao je Porčić.

Kod drugih fizičkih lica nije procijenjena ni približna šteta kao kod Ždralića. Manje su čak i štete na mostovima u naseljima Kapići i Pevizi. Za sanaciju prvog procjena je da treba oko 168.000 KM, a za drugi 117.000 KM. Simptomatično je da od fizičkih lica među najteže pogođenim prezimenjak predsjednika komisije Ferid Porčić kojem je procijenjena šteta na 95.000 KM.

Predsjednik komisije je za Ljudski ba rekao da ima puno Porčića i da ne zna ko je kome rod. 

Prema informacijama koje je Ljudski.ba dobio iz izvora bliskih FUP-u postoji interes ove institucije za rad navedene komisije.Osim koincidencije s Porčićima interesantno je da Ždralićev brat nije na spisku za štetu iako živi na istom lokalitetu.

Pozivajući se opet na metodologiju Porčić nas je uputio na saopštenje koje su izdali kako bi demantovali glasine. Tamo piše da klizište koje je prijavio Ždralić obuhvata više parcela različitih vlasnika.

- Nisu oni podnijeli zahtjev već Senad, rekao je Porčić.

Prigovora na rad komisije ima još. najviše u grupi "Istina o bosanskim političarima". Kao primjer se navodi i procjena štete na imanju Suvada Šarića iz Šturlića od 24. 421 KM. Drugima iz iste mjesne zajednice šteta je procijenjena znatno manje.U toj grupi se čak navodi i da je kod Ždralića pukao ranije napravljeni zid koji je nestručno urađen.

U saopštenju komisije se navodi da je javni poziv za prijavu šteta bio objavljen putem lokalne televizije i da je pristiglo 107 zahtjeva koji su svi pojedinačno obrađeni. U saopštenju se upozoravaju oni koji šire dezinformacije da to nije moralno, ali i da može imati pravne posljedice.

 

Povezani članci