Politika

SRBIJA SE BUDI: Dodik i Trivić na pogrešnoj strani, Vučiću će suditi narod

Održan je treći po redu protest "Srbija protiv nasilja" u organizaciji dijela opozicije i građana u toj zemlji. Prema procjenama stručnjaka sinoć se u glavnom gradu Srbije okupilo više od 150.000 građana koji su mirnom šetnjom poslali jasnu poruku režimu predsjednika Srbije.

Pripadnici ekstremno desničarske organizacije "Narodne patrole" pokušali su da izazovu incident na "Protestu protiv nasilja". Naime, oni su napali direktora kampanje "Kreni-promijeni" Savu Manojlovića, ali su ih ubrzo građani udaljili sa protesta.

Rijeka ljudi ispred Skupštine Srbije dokaz je da su jučer održani najveći protesti u Beogradu od 5. oktobra i početka pada režima Slobodana Miloševića.

Građani su proveli noć na autoputu, traže ispunjenje zahtjeva i poručuju: Šatori će biti tu koliko god treba!

Nakon najvećeg skupa u modernoj historiji Srbiji, gdje je na ulicama Beograda bilo više od 150.000 građana, dio najupornijih opozicionara i građana proveo je noć na mostu Gazela, žili kucavici glavnog grada Srbije. Uz šatore odlučili su da noć provedu na ulici i tako pošalju jasnu poruku da će tražiti ispunjenje zahtjeva.

dron2

Protesti su svakog puta sve brojniji, građani su jasno poručili da su protiv nasilja u kojem žive, u zemlji u kojoj već decenijama vlada mržnja i strah.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je za 24. 5. kontramiting, a nedugo nakon najave uslijedile su reakcije od strane političara iz RS-a.

Milorad Dodik, koji je u posljednjih nekoliko mjeseci u nemilosti Vučićevih medija, odlučio je javno podržati Vučićev kontramiting protiv vlastitog naroda, ne bi li izgladio situaciju u kojoj se našao, osim vladajućeg SNSD-a, preko oporbenog SDS-a, novoformiranog NF-a, na skup Vučićeve stranke u Beograd će mnogi Srbi s druge strane Drine.

Protukandidatkinja Milorada Dodika na posljednjim izborima, Jelena Trivić, u prvom TV intervjuu nakon dugo vremena govorila je upravo o Dodiku, borbi protiv, kako kaže njegovog režima.

Ipak, politički najzanimljiviji njen je odnos prema Srbiji.

Optužuje tamošnju oporbu da je iskoristila dva maskara da juriša na legitimno izabranu vlast u Srbiji. Za nju su prosvijedi građana i oporbe, unutarnje podrivanje države. Zato će i osobno biti podrška na mitingu SNS-a.

“Vjerujem da će se dobar dio naroda iz Republike Srpske pridružiti tamo. Evo ako hoćete i ja ću taj dan biti tamo”, kazala je Jelena Trivić, liderka Narodnog fronta.

Sve to se događa dok nezadovoljni građani na najmasovnijim demonstracijama do sada traže ukidanje režimskih televizija Pink TV i Happy TV-a, i tabloida pod kontrolom predsjednika Srbije koji godinama raspiruju nasilje, mržnju i strah.

Nakon dva nezapamćena masakra u Srbiji, građani sve glasnije traže ostavku Aleksandra Vučića, dok s druge strane predsjednik Srbije okuplja svoje pristalice i organizira kontramiting protiv vlastitog naroda, na kojima će mu se pridružiti vladajući i takozvana opozicija iz RS-a.

Zanimljiv je i polaritet u redovima Srpske pravoslavne crkve, koja nosi ogromnu odgovornost za stanje u društvu. Tako s jedne strane vidimo poruke patrijarha Porfirija koji je stao uz Vučića, dok je na stranu naroda stao vladika Grigorije, episkop dizeldorfski, koji je zbog svojih ranijih stavova koji ne odgovaraju vrhuški SPC-a brzo izmješten u Njemačku.

Kad se podvuče crta pod sve viđeno, može se konstatirati da je došlo vrijeme za rasplet u Srbiji, zemlji odakle je sve i počelo. Agresorska politika, nepriznavanje presuda Haškog tribunala i genocida u Srebrenici, skrivanje i financiranje ratnih zločinaca, rehabilitacija četničkih koljača, o kojoj je jučer Ljudski.ba detaljno pisao, nastavak su Miloševićeve politike koju je nastavio prakticirati Vučić, uz modernije metode i alate. Vučić, inače bivši ministar informiranja u Miloševićevoj vladi, do savršenstva je doveo medijsku mašineriju, suvereno vladaći zemljom. No, povijest nas uči da u Srbiji ništa nije završavalo mirnim putem, kada su u pitanju smjene vlasti, od Karađorđevića, Obrenovića, preko Miloševića i Đinđića. Vučiću će narod suditi, a Dodik, Trivićka i ostali političari iz RS-a koji se dodvoravaju predsjedniku Srbije ovoga puta odabrali su pogrešnu stranu, onu kojoj se bliži kraj.

Povezani članci