Politika

SKANDAL DO SKANDALA: Narušen izborni integritet u RS-u, uhapšeni članovi biračkog odbora, zloupotrebe, prijetnje, zastrašivanja

Opštinska izborna komisija (OIK) Novi Grad smijenila je birački odbor na biračkom mjestu Hozići, gdje su utvrđene nepravilnosti i nije počelo glasanje.

Pet lica iz biračkog odbora Hozići u Novom Gradu lišeno je slobode zbog sumnje na krivično djelo izborna prevara, izjavio je glavni tužilac Mladen Mitrović

Mitrović je naveo da su lice lišena slobode zbog izbornih nepravilnosti po naredbi Okružnoj javnog tužilaštva u Prijedoru.

On je dodao da je u kontaktu sa Tužilaštvom BiH.

- Zajedno preduzimamo dalje aktivnosti u vezi sa istragom u ovom predmetu - dodao je Mitrović za Srnu.

"Članovi OIK-a su posjetili biračko mjesto u Hozićima i utvrđene su nepravilnosti, označeni glasački listići za sve nivoe vlasti. O svemu su obaviješteni Centralna izborna komisija, policija i tužilaštvo", rekao je Srni predsjednik OIK-a Ljuban Knežević.

On je dodao da će novi birački odbor utvrditi stanje na biračkom mjestu, na osnovu čega će biti donesena odluka da li će početi izborni proces u Hozićima.

Knežević je naveo da birački odbor u Hozićima ima pet članova, te da je na izvodu iz redovnog biračkog spiska 527 birača.

Ostala biračka mjesta u Novom Gradu, 51 redovno i jedno biračko mjesto za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, otvorena su jutros u 7 sati.

Početak izbornog dana u Zvorniku protiče burno.

Naime, Mustafa Arifović, predsjednik Gradske izborne komisije u Zvorniku, potvrdio je da su na pojedinim biračkim mjestima neki članovi biračkog odbora odustali od izbornog procesa.

“Neki imaju namjeru da se vrate ali nisam siguran je li to dozvoljeno. Odustali su i pojedini posmatrači, ali akcenat je na članovima biračkih odbora”, rekao je Arifović.

Naime, velike zloupotrebe, prijetnje, zastrašivanja i pritisci na posmatrače opozicionih stranaka zabilježene su u gotovo svim selima u okolini Zvornika, policija i Gradska izborna komisija nisu reagovale na brojne pozive, pa su u znak protesta opozicione stranke odlučile da povuku posmatrače sa biračkih mjesta u seoskom području.

Članovi Biračkih odbora iz vladajuće koalicije vrijeđaju i prijete posmatračima opozicije, ne dozvoljava se da prate i konteolišu izborni proces, članovi Biračkih odbora glasaju umjesto glasača, ne kontrolišu se lične karte i ne dozvoljava kontrola glasanja.

Najavljen je i protest ispred zgrade općine u Zvorniku.

Povezani članci