Politika

SILE MRAKA RUKE DOLE: Kako je Banja Luka dotaknula dno

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik prisustvovao je na Trgu Krajine koncertu "Živjeće Srpska svoja na svome".

Nakon koncerta Baje Malog Knindže u centru Banje Luke Dodik se oglasio na Twitteru.

- Odlična atmosfera na Trgu Krajine u Banjaluci, gdje sam s hiljadama građana prisustvovao koncertu "Živjeće Srpska, svoja na svome". Hvala Veteranima Republike Srpske na organizaciji ovog patriotskog koncerta. Živjela Republika Srpska, poručio je Dodik.

Podsjetimo, na Palama i Ravnoj Romaniji jučer su osvanuli plakati podrške Aleksandru Vulinu zbog nedavno uvedenih američkih sankcija. Jasna podrška nacionalističkoj politici demonstrirana i u Banjaluci, gdje se održava koncert "Živjeće Srpska, svoja na svome", u organizaciji Veterana RS-a.

Koncert je odgovor režima na odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Ipak, sva antidržavna politika i širenje nacionalizma iz RS-a prolaze uz blage reakcije negodovanja, bez konkretnih sankcija, navode analitičari. S druge strane, i opozicija u RS-u jasno je ukazala da je večerašnji skup u Banjaluci organizirao SNSD.

“Vlada RS-a, ministarstva i druge vladine institucije i poduzeća posljednjih dana vrše snažan pritisak na sve zaposlene da moraju večeras doći na koncert Baje Malog Knindže i Goci Benda. Ljudi, gdje smo pogriješili?”, pita Igor Crnadak, predsjednik PDP-a.

Ranije tokom dana u Sabornom hramu Hrista spasitelja u Banjaluci služen je parastos ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata Dragoljubu Draži Mihailoviću. Organizatori parastosta su bili Saborni hram Hrista spasitelja i Srpsko sabranje Baštionik, iz kojeg ističu da današnje generacije Srba duguju svojoj djeci istinu o ovom „velikom vitezu i mučeniku u borbi za čast i slobodu otadžbine“.

Ovo je samo nastavak veličanja ratnih zločinaca koje dolazi iz RS-a. Iako Krivični zakon Bosne i Hercegovine propisuje i zatvorske kazne za veličanje ratnih zločinaca i negiranje zločna i genocida, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u ovim slučajevima još ništa nije konkretno uradilo.

Navedeni događaji, parastosi za ratne zločince, podrške Vulinu koji nagrađuje studentice koje pak slave presuđene zločince ili pak koncert opskurnog Baje Malog Knindže na prepunom Trgu Krajine dokaz su da je nešto trulo u sistemu, a poruke koje stižu iz nekada ponosnog Grada na Vrbasu jasan su dokaz da je Banjaluka uz pomoć vladajući struktura i takozvane opozicije - dotaknula dno!

Povezani članci