Politika

SENZACIONALNI PODACI: Pokret za Državu mobilizirao je bh. iseljenike, napravljen prvi korak ka preokretu u RS-u

No, ovo je tek prvi korak ka jedinstvenom cilju, a on je jasan-što veći broj probosanskih zastupnika u parlamentu bh. entiteta Republika Srpska, čiji će glasovi onemogućiti daljnje rastakanje države i biti jedinstveni u odbrani nacionalnih intresa.

Gotovo 90.000 državljana Bosne i Hercegovine u iseljeništvu prijavilo se za glasanje na oktobarskim izborima u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je za Ljudski.ba.

Rezultat je to opće mobilizacije Pokreta za Državu, političkih partija i nezavisnih kandidata koji su mjeseceima obilazili državljane BiH od Norveške, Švedske, Njemačke, Austrije, sve do Amerike.

Rezultat je to dvostruko veći od onog na proteklim izborima, a najvažnije od svega da ovoga puta obavještajne službe iz susjednih zemalja neće biti u mogućnosti fiktivnim glasovima iz mesnica i trgovina krojiti izbornu volju građana Bosne i Hercegovine, što se svakako može zahvaliti i promjenama koje je uvela Centralna izborna komisija BiH.

No, ovo je tek prvi korak ka jedinstvenom cilju, a on je jasan- što veći broj probosanskih zastupnika u parlamentu bh. entiteta Republika Srpska, čiji će glasovi onemogućiti daljnje rastakanje države i biti jedinstveni u odbrani nacionalnih intresa.

Posebno je važan izlazak na izbore bh. iseljenika koji imaju adresu u bh. entitetu Republika Srpska, jer upravo se u Banjoj Luci bije odlučna bitka za Bosnu i Hercegovinu. Bitka protiv etnonacionalista, fašista, otvorenih negatora genocida, ali i kriminala, nepotizma, i zla koje na tom prostoru vlada već 30 godina. Glasovi za Pokret za Državu, od Trebinja do Srebrenice, od Višegrada do Banje Luke, Kozarca, Prijedora, Foče, do Novog Grada…, ključ su velikog vala promjena koje bi se mogli dogoditi nakon izbora u oktobru. Po prvi put su se udružile političke partije i neovisni kandidati koji žele dobro svim građanima Bosne i Hercegovine, a ne samo onima iz svog nacionalnog tora.

U istom timu igraju Vojin, Edin, Aleksandar, Ćamil, Sevlid, Saša, Gordana…, i svi imaju isti cilj. Građanska Bosna i Hercegovina, država jednakopravnih građana, bez etničkih podjela.

„Hvala svim našim sugrađanima koji su se registrovali, pokazali ste veći patriotizam nego cijela politička scena u BiH. Hvala velikoj mreži naših prijatelja, saradnika koji su 75 dana ostavili svoje obaveze, porodice i registrovali ljude širom svijeta svaki dan.

Uspjeli smo da iskreiramo ogromnu mrežu Bosanaca i Hercegovaca koji će nastaviti da rade i koji će sada samo dizati lestvicu broja registrovanih iz ciklusa u ciklus. Želim se javno zahvaliti svim ljudima u CIK-u BiH, uz sve probleme, nedostatak budžata i ostale peripetije, ogroman iskorak je napravljen i u startu su smanjene zloupotrebe izbornog procesa koje su dolazile iz susedne Hrvatske Srbije.

Broj registrovanih mi je poznat i za mene je sjajan, neću ga saopštiti prije nego CIK BiH zvanično ne verifikuje , ali mogu samo reći da od danas bez dileme Pokret za državu postaje nezaobilazan politički faktor u entitetu Republika Srpska, više ništa neće biti isto nakon oktobra.

Slijedi nam još puno posla, da svi koji su se registrovali glasaju, i posljednja faza da oni koji to nisu, dođu na dan izbora u domovinu i glasaju.

Plan nam je da za one koji se nisu registrovali organizujemo prijevoz i da preko 10.000 naših građana na dan izbora izvedemo na glasačka mjesta, uskoro krećemo sa organizacijom te aktivnosti preko naših koordinatora“, poručio je jutros Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH.

-Probudili smo nadu i probudili smo BiH, više će Pokret za državu imati glasova u inostranstvu nego pojedine parlamentarne stranke u entitetu Republika Srpska, postigli smo ono čega su se mnogi bojali. Uz osmijeh, neka živi večno naša jedina domovina dva puta rođena u antifašističkoj borbi, poručio je Mijatović.

Povezani članci