Politika

SDP UZNEMIRIO BORCE RS-a: Smeta im Dan državnosti u Banja Luci, Grbić nema dilema

Najava gradske organizacije SDP-a BiH Banjaluka da će održati svečanu akedemiju povodom Dana državnosti BiH 25.novembra u Banjaluci je smišljena provokacija, rekao je predsjednik BORS-a Radan Ostojić. Ranije je potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović uz pozdrav Smrt fašizmu najavio treće obilježavanje Dana državnosti BiH i tekovina ZAVNOBIH u organizaciji ove stranke.

ZAVNOBIH je naslijeđe svih nas u Bosni i Hercegovini. U temelje ZAVNOBIH-a utkane su ideje naše zajedničke države. Ideje Rodoljuba Čolakovića, Avde Hume, Đure Pucara, Vojislava Kecmanovića, Skendra Kulenovića, Šefketa Maglajlića i drugih, nećemo i ne smijemo izdati! -napisao je Mijatović.

Planirano je da svečanoj akademiji prisustvuju delagati u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta Federacije, potpredsjednici Republike Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, premijer i ministri u Vladi Federacije BiH.

Za predsjednika BORS-a pričati o ZAVNOBIH-u bez AVNOJ-a je apsurd. Za njega, ovo je još jedan pokušaj podvale političkog Sarajeva da iskrivi istoriju.

- Srbi su najviše stradali u Prvom svjetskom ratu boreći se za stvaranje tadašnje države. Poslije u Narodnooslobodilačkom ratu Srbi su bili najveće žrtve stvarajući državu u kojoj smo svi živili. Apsurd je da smo 90-tih godina jedino mi tu državu željeli da sačuvamo, a ovi koji sada žele da obilježavaju datume iz bivše države govore o ZAVNOBIH-u bez AVNOJ-a što je apsurd, istakao je Ostojić.

Za njega obilježavanje 25.11.2023 u Banja Luci je provokacija onih koji i dalje žele promovisati ideju unitarizacije BiH što je kako kaže bio i ratni cilj 90-tih.

Za Ljudski.ba sve je kratko prokomentarisao predsjednik Gradske organizacije SDP-a i narodni poslanik Saša Grbić.

- Dana 25.11.2023.godine slavimo Dan državnosti  Bosne i Hercegovine i 80. godišnjicu prvog  zasjedanja ZAVNOBIH-a. Mi kao partija čitave BiH i jedina multietnička  partija dužni smo da ideju državnosti i principe  ZAVNOBIH-a promovišemo u cijeloj zemlji. Ovo je posebno važno zbog  trenutka u kom se nalazi naša zemlja! Ovo je treća godina za redom da organizujemo svečanu Akdemiju u Banjaluci, ideološke i političke razlike postoje i uvijek su postojale, ali sloboda jednakosti i ravnopravnosti će ostati postulat SDP BiH na svakom pedlju ove naše zemlje, naveo je Grbić.

Povezani članci