Politika

SDP PALI ALARM: Krađa na izborima, traže ponovno brojanje glasova

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine u Banjaluci tvrdi da su u tom gradu počinjeni izborni inženjering i krađa glasova na Lokalnim izborima održanim početkom mjeseca u Bosni i Hercegovini.

Podnijet će prigovor i žalbu Centralnoj izbornog komisiji BiH nakon objave konačnih izbornih rezultata, najavljeno je u saopćenju Gradske organizacije SDP-a.

U prilog tvrdnji o počinjenoj izbornoj krađi u Banjaluci, ta organizacija navodi da će dostaviti više od 1.000  potpisanih izjava njenih glasača i simpatizera čiji glasovi nisu u podacima o trenutnim preliminarnim izbornim rezultatima.

Od CIK-a će biti zatraženo ponovno brojanje na svim biračkim mjestima jer, kako ističe SDP, navedene izjave odnose se na jedan posto važećih glasova u izbornoj jedinici Banja Luka i može uticati na krajnje izborne rezultate.

- Insistirat ćemo da se posebno otvore i prebroje vreće sa nevažećim glasovima kao i glasovi onih kandidata gdje je očigledno da su pojedinci izbornom krađom dobili enorman broj glasova, tačnije, čak koliko i polovina njihove stranke (identičan slučaj nepravilnosti kao u Doboju u prošlim izbornim ciklusima) – navedeno je u saopćenju.

Gradska organizacija SDP-a najavila je i krivične prijave protiv članova Gradske izborne komisije i svih članova biračkih odbora gdje je, prema navodima iz saopćenja, počinjena izborna krađa, što se odnosi na više od 60 posto biračkih mjesta.

SDP u Banjaluci tvrdi da ima i posebne dokaze kao što su audio-snimci, svjedočanstva da su članovi biračkih odbora poništavali i činili nevažećim znatan dio glasačkih listića SDP-a BiH, Narodnog fronta - Jelena Trivić i političkog subjekta Za pravdu i red - lista Nebojša Vukanović.

Povezani članci