Politika

SCHMIDT SE USKORO OBRAĆA: Iz Srebrenice se očekuje nova odluka OHR-a

Visoki predstavnik Christian Schmidt će održati konferenciju za medije danas u 13:10 sati. Konferencija za medije Christiana Schmidta održaće se u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Schmidt bi danas, kako saznajemo, mogao nametnuti novu odluku. Simbolično iz Srebrenice. Neki izvori govore da bi visoki predstavnik mogao nametnuti odluku da presuđeni ratni zločinci ne mogu biti kandidati na izborima niti obavljati javne funkcije.

Schmidt je prošle sedmice na Međunarodnoj konferenciji povodom 30 godina od osnivanja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu rekao da se mora jasno staviti do znanja da niko ko je osuđen u Hagu ili na drugom sudu po ovim optužbama ne bi trebao više biti dio javnog života i na javnoj funkciji.

- Svi trebaju znati što se dogodilo, rekao je Schmidt i dodao da je potrebno imati registar onih koji su počinili ratne zločine po preporuci EU-a i da na tome rade.

- Pratim prethodni izvještaj Evropske unije iz 2019. godine i učinit ćemo to u što skorijem vremenu, zaključio je Schmidt.

Ipak izvjesnijim se čini da će nametnuti izmjene Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari koji je donesen 2007. godine kada je visoki predstavnik bio Christian Schwarz –Schilling.

Izmjene će podrazumijevati proširenje ovlasti Memorijalnog centra što će značiti i otvaranje novih departmana.

U februaru ove godine je Schmidt već jednom izmijenio navedeni zakon s ciljem omogućavanja preusmjeravanja viška finansijskih sredstava od nišana i ukopa žrtava genocida u druge svrhe potrebne za funkcionisanje Memorijalnog centra.

Schmidt je nekoliko puta ranije najavljivao da će proširiti zabranu negiranja genocida s obzirom na to da do sada niko nikada nije presuđen po tom krivičnom djelu. Međutim nema informacija da će djelovati u tom pravcu. Prvi put je to najavio ove godine na godišnjicu genocida 11. jula, a nešto slično je ponovio prije nekoliko dana u gostovanju na N1.

Povezani članci