Politika

SCHMIDT PALI ALARM: Na redu je predsjednik Skupštine HNK

-Zamisao da se bilo ko u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine, bilo da pripadaju nekom od konstitutivnih naroda ili kategoriji Ostalih, može okarakterizirati kao “vlasnik” ili “podstanar” je veoma uvredljiva i ukazuje na duboko nepoznavanje prirode ove zemlje, njene historije, njene vjerske i nacionalne raznolikosti, ali i višegeneracijskog suživota koji je uspio nadjačati sve strahote i ratove, poručuju iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

-Tom suživotu svjedočimo i danas, unatoč svim izazovima, ali i unatoč uvredljivim izjavama političkih predstavnika na svim krajevima političkog spektra kojima se pokušava negirati stvarnost ove zemlje i njenih ljudi u korist narativa koji su prije trideset godina korišteni za demonizaciju susjeda i opravdavanje etničkog čišćenja, genocida i drugih zločina.

Danas te izjave samo služe da otjeraju mlade ljude, budućnost ove zemlje. Bosna i Hercegovina je danas mirna i stabilna zemlja, dom svim svojim narodima i građanima. Umjesto da daju neprihvatljive izjave, bilo da su unitarističke ili secesionističke prirode, od političkih predstavnika se očekuje da rade na jednakopravnosti svih, uključujući povratničke i manjinske zajednice, te na zajedničkoj i prosperitetnoj budućnosti za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu. Izbori se ne dobijaju na mržnji nego na konkretnim promjenama koje će poboljšati živote građanki i građana, poručili su iz OHR-a.

Podsjetimo, predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Džafer Alić (SDA) smatra da su Bošnjaci vlasnici u BiH, a druga dva konstitutivna naroda podstanari.

-Јa mislim da smo mi vlasnici u zemlji, a da imamo neugodne podstanare, iza kojih uvijek moramo čistiti, mesti i tako dalje, popravljati, izgrađivati, graditi, nadograđivati, rekao je Alić za TV Bir, odgovarajući na konstataciju novinara da ima utisak da su “Bošnjaci podstanari u svojoj zemlji”.

Povezani članci