Politika

SCHMIDT OBJAVIO ODLUKU: Večeras stupa na snagu, deblokada i promjena krivičnog zakona

Kako je i najavljeno Visoki predstavnik u BiH je objavio odluku kojom deblokira formiranje vlasti. Prije toga ustvrdio je kako je njegov princip da donosi odluke koje su u najboljem interesu za sve građane.

- Ne djelujem u prilog ni jednog naroda ili stranke. Ni jedan narod nije napadnut niti ga se ne poštuje, istakao je Schmidt.

Podsjetio je na činjenicu da je prije tri sedmice poslao posljednje upozorenje političarima za formiranje vlasti. Tokom te tri sedmice puno toga se desilo, ali ništa se nije desiloi. Njegov stav je da se volja biraća izražena na oktobarskim izborima ne smije ignorisati.

“U tom periodu mi je dostavljena samo jedna kopija prijedloga Vlade, međutim taj prijedlog nije imao podršku oba potpredsjednika Vlade FBiH. Moramo naglasiti da sastav mora biti u skladu sa Ustavom. I prijedlog jeste takav. U međuvremenu nisam vidio ni zvaničan niti nezvaničan prijedlog. Osim toga, bilo je dosta aktivnosti i rasprava, ali nije napravljen napredak. Ono što mi vidimo na djelu je politički zastoj, a ne radi se o skukobu konstruktivnih naroda. Volja birača na izborima ne smije se ignorisati. To je suština demokratije, poštivanje volje građana. Iz tog razloga sam donio odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade FBiH. Ovom odlukom želim okončati postojeći zakon i omogućiti Predstavničkom domu da ispuni svoju ustavnu dužnost i glasa o imenovanju i izboru nove Vlade FBiH. Donio sam odluku jer nam Ustav ne daje kompeltan odgovor kada se nađemo u ovakvoj situaciju”, kazao je  Shmidt.

Pozvao je sve stranke u BiH da se aktivnoi uključe u donošenje promjena Ustava kako bi se spriječili budući zastoji u Vladi F BiH i donijelo trajno rješenje.

Odluka stupa na snagu od večeras.

Dio trajnog rjeršenja je i zaštita integriteta izbora kako bi se izbjegle predizborne i postizborne manipulacije. Za to je uvedeno novo krivično djelo podmićivanje na izborima.

 

 

Povezani članci