Politika

HAOS U RS-u: Bošnjačke suze zbog prodaje Dodiku i srpska podrška HDZ-u

Uplakana žena iz Klise kod Zvornika koja je u ratu izgubila muža i sina pozvala je Ćamila Durakovića da izrazi svoju nevjericu jer je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik iz njenog sela dobio najviše glasova.

- Klisa je čisto bošnjačko mjesto u kojem nema kuće gdje nije stradala muška glava. Tu ženu boli igranje sa njihovim osjećanjima kroz izborne malverzacije zbog čega sam krenuo u Zvornik da podnesem žalbu. Nije kriv narod, kriva je fukara koju stranke imenuju u biračke odbore i koja se proda da bi štimala rezultate izbora, rekao je za Ljudski.ba Ćamil Duraković.

Prema njegovom mišljenju ovo je nakon rodnog sela Jelene Trivić u kojem nije dobila ni glasa još jedan dokaz da je u RS napravljena brutalna krađa. Zvanično Trivić i njen PDP traže ponavljanje izbora u RS-u, a izborni inžinjering je razočarao i Ivana Begića koji se kandidivao za potpredsjednika RS-a iz reda hrvatskog naroda.

Ljudski.ba je s Begićem radio intervju pred izbore u kojem je samouvjereno tvrdio da će pobjediti. Nakon izbora čak je i proglasio pobjedu, ali trenutni rezultati na stranici CIK-a kažu drugačije. Kandidat koalicije okupljene oko HDZ-a Davor Pranjić ima blagu prednost ispred Begića.

- Ovo što su uradili SNSD, SDS i PDP u korist HDZ-a u Republici Srpskoj je najmoderniji oblik tiranije. Sva mjesta sa 100% srpskim stanovništvom su glasala za HDZ dok su sva mjesta sa većinskim hrvatskim stanovništvom glasala za mene. Isti taj HDZ je za Parlament dobio 500 glasova, za potpredsjednika RS 3 puta više, što je očita krađa, napisao je Begić.

Slična stvar je u Klisi gdje se pretpostavlja da su bošnjačke političke partije pomogle Dodiku mjenjajući volju građana kroz biračke odbore. Na to upučuje činjenica da su tri bošnjačka kandidata za potpredsjednika RS-a u zbiru dobila 13 glasova manje od Dodika. Da sve nije čisto pokazuje 0 glasova SNSD-a i 153 za Pokret za državu koji ima 63 glasa više od sva tri bošnjačka kandidata.

- Jedno od pitanja je od kuda toliko glasača uopšte. U Klisi živi oko 50 ljudi, a mene su optuživali da sam prodavao SNSD-u biračke odbore. Tražim provjeru glasanja za ovo, ali i još tri biračka mjesta u Zvorniku gdje su se pojavile nelogičnosti. Suze majke s početka priče me tjeraju da ovakve stvari demaskiramo. Očigledno je da se osim biračkofg odbora u Novom Gradu treba još njih pohapsiti, smatra Duraković.

Dok se on uzda u profesionalizam CIK-a Begić je puno kritičniji prema ovoj instituciji.

- CIK kojem je cilj pokrasti moje glasove treba ugasiti, a sve one koji su učestvovali u ovakvoj krađi treba javno izložiti ruglu. Jednom za sva vremena shvatite da ima Boga, on će vam suditi. CIK je nesposoban za bilo šta više od čuvati ovce. CIK je najkriminalnija trenutno institucija u državi, smatra Begić.

Kao primjer krađe on navodi zapisnik sa biračkog mjesta u Žeravcu (Bosanski Lužani) kod Dervente. Tvrdi da je prema njemu ubjedljivo pobijedio, ali je „kriminalni GIK Derventa“ unio podatke da je izgubio.

IZ CIK-a se za sada ne oglašavaju, ali donose određene odluke za pravilno objedinjavanje izbornih rezultata sa velikog broja biračkih mjesta.

Povezani članci